“Mirënjohja e qytetit të Durrësit”,poetit të ndjerë Avni Mulaj

ATSH/- Poeti Avni Mulaj u përkujtua sot në Durrës nga miq, shokë e familjarë, në një veprimtari të organizuar nga biblioteka e qytetit dhe nga shoqata e shkrimtarëve dhe artistëve të Tropojës.

Me këtë rast u promovua edhe libri “Njeriu në Penstation”, një përmbledhje me poezitë më të mira të autorit Mulaj që nga viti 1971, kur botoi vëllimin e parë poetik “Valbona e kaltër”.

“Ky volum, i përngjet një treni të ngarkuar me të gjitha, si një përzierje kohësh, vizionesh, kulturash dhe termash” – shkruan në hyrje të librit Luljeta Lleshanaku.

Ndërsa shkrimtari Zija Çela nënvizon se “Avni Mulaj u kujdes të çlirohej nga prangat e padukshme, ato më shtërngueset për krijimtarinë, prangat e autocensurës”.

Gjatë takimit përkujtimor drejtuar nga Teuta Dhima, të pranishmit sollën vlerësimet për poetin me një  krijimtari që nis në vendlindje, në Tropojë dhe plotësohet me 10 libra në Las Vegas, atje ku jetoi me familjen pas vitit 1998.  

Avni Mulaj u lind në Tropojë në vitin 1947, dhe pas shkollës së mesme në Shkodër dhe asaj të lartë për Mercologji në Tiranë u vendos në Durrës, aty ku u njoh me gazetaren Teuta Shahini (Mulaj), krijoi familje dhe punoi për vite me radhë.

Shpend Topollaj, Kadri Tarelli, Fatmir Minguli, u ndalën gjatë në analizën e veprës poetike të autorit që nuk jeton më, ndërsa përkthyesi Pirro Dollani dhe poeti Bardhyl Agasi folën për miqësinë e bukur që dinte të falte poeti.

Bujar Kapexhiu e Mujë Buçpapaj, si dhe aktorët e teatrit “Aleksandër Moisiu” kujtuan dramat “Gërsheti i luftërave” dhe “Sërish Galicët”, shkruar nga Avni Mulaj dhe vënë në skenë nga trupa e teatrit të Durrësit.

Një jetë plot sakrifica ajo e Avniut të ri, i cili shquhej si një nxënës dhe student me shumë pasione nga letërsia, te arkitektura e piktura.

Sëmundja e astmës, nga e cila vuajti deri në ditën e fundit të jetës, kur miku i tij i mirë në Las Vegas, Pirro Dollani, dha kumtin e rëndë: “Avniu mbaroi sot, e Enjte 4 Shkurt, 2010 ora 8 e mëngjesit. Mbaroi ashtu i qetë, pa u ankuar, pa bezdisur askënd. Pikërisht ashtu siç edhe jetoi çdo minutë të jetës së tij.

Shoqata “Durrësi” e nderoi poetin Avni Mulaj me titullin “Mirënjohja e qytetit”, titull që iu dorëzua bashkëshortes nga kryetarja e bashkisë, Valbona Sako dhe regjisori Gjergj Vlashi.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close