Advertisements

Vendlindja e Pirros


Nga Alban Cakalli

Romë, 1689. Deri me sot asnje historian nuk e ka gjetur vendlindjen e sakte te Pirros se Epirit! Terra Nova Patria di Pirro ( toka e re vendlindja e Pirros se Epirit) mund te jete qyteti antik i Zgerdheshit Albanopoli. Shenimi siper me te kuqe lumi Droje, Marmori ( Mamurrasi), Borizana, Derveni dhe shenimi me te verdhe ne fund eshte Terra Nova Patria di Pirro! Hartografet italian e dinin vendlindjen e Pirros.
Pirro i Epirit (319-272 p.e.s.) ishte një nga gjeneralet më të shquar të asaj kohe dhe mbret i Epirit dhe i Molosisë. Ai vinte nga fisi ilir i epirotëve. Ndimues dhe aleat i popujve italian qe ishin në luftë me Romën. Thirrej “shqiponjë” nga ushtarët e tij. U bë i famshëm kur në vitin 280 p.e.s. kaloi ngushticën e Otrantos me 20 000 këmbësorë, 3000 kalorës dhe rreth 200 elefantë, për të luftuar kundër Romës, e cila rrezikonte qytetin e Tarantos. Në krye të ushtrive të përbëra nga Molosët, Thesprotët dhe Kaonët, Pirro arriti fitore të dhimbshme kundër ushtrive romake. Në kulturën perëndimore sot shprehja “Fitorja e Pirros” nënkupton një fitore me sakrifica të mëdha.
Harta me numer 1

Teksti dytë per hartat tjera ( Alban Cakalli )

Ne kete harte te vitit 1689 zbuloj qe hartografi i shquar Italian Giacomo Cantelli, jepte detaja te vendlindjes se Pirros se Epirit. Akoma dhe sot nuk dihet vendin e sakte ku ka lindur Pirroja i Madh, pervec faktit se i perkiste fisit te Taulanteve. Vendodhjen e ketyre toponimeve dhe kishave i di me saktesi se jane ne zonen ku une banoj. Ne krye me te kuqe eshte Zheja ( albulena), lumi Droj, Brreti, Derveni, Micion, Marmori, Burana jane te gjitha fshatrat e Krujes, dhe ne fund eshte e shenuar ne rreth Terra Nova Patria di Pirro. Besoj qe Italianet e dinin egzakt vendin ku lindi Pirroja.

Teksti i tretë

Eshte e njejta harte qe e kam zmadhuar tregon Krujen si vendlindjen e Skenderbeut, dhe Petrelen si vendlindjen e Alesandro Magno ( Aleksandri i Madh)
E kam shenuar me te kuqe me rreth, ary pran gjendet Terrana ( Tirana)

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close