Serbët vazhdojnë të rrejnë me vjetërsinë e autoqefalisë së tyre kishtare pravosllave


shkruan Fahri Xharra

Sipas lajmeve nga mediat serbe , në Patrikanen e Pejës qenka shënuar 800 vjetori i Autoqefalisë së Kishës pravosllave serbe ( SPC).
(https://www.kosovo-online.com/vesti/drustvo/u-peckoj-patrijarsiji-obelezeno-osam-vekova-autokefalije-spc-8-10-2019 ). Po, pse në Pejë ?
Me të vërtetë kjo rrenë serbe më indinjon, kur ata e dinë shumë mirë që Rusia dhe Otomanët në bashkëpunim e krijuan kishen pravosllave serbe. Lere, ata që që rrejnë ; por ku janë zërat tonë që heshtin dhe nuk i thonë serbëve :” Mjaf më, se na lodhët ! “


Pse serbët nuk e kishin Autoqefalinë e tyre deri vonë, dhe kur e morën ? Deri më tani e kanë gënjyer botën dhe neve po ashtu. Por, ortodoksisë (pravosllavisë ) së serbët dhe rrenave të tyre , e morën grushtin e rëndë kohën e fundit, nga Bartolomeu i Stambollit , fjalët e të cilit po i përcjelli : : Serbëve pra, iu bëri të ditur që Autoqefalia e tyre kishtare pravosllave iu dhe shumë vonë, në vitin 1922,pasi që e blenë duke paguar patriarkun e kohës, jo më pak se një milion e gjysmë milioni franga të Zvicrës? Paramendoni se sa të mëdha ishin ato pare në atë kohë !

“ Fjalët e Patriarkut : “Platili u kešu .No, navodni tomos o srpskoj crkvenoj samostalnosti nije nigdje ostao zabilježen čak ni u prijepisu ili u bilješkama suvremenika. Zbog laži oko autokefalije ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan (Demetrios Chomatenos) čija se vlast protezala i na srednjovjekovnu Rašku zaprijetio je “arhimandritu Savi” prokletstvom i izopćenjem.
Svoj prvi i jedini tomos u povijesti Srpska pravoslavna Crkva dobila je tek 1922. kada je voljom Carigrada došlo do legalizacije srpskih vojnih osvajanja u Prvom svjetskom ratu odnosno do ujedinjenja svih pravoslavnih crkava na prostoru novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nije nikakva tajna da je Srpska pravoslavna Crkva za taj “paket aranžman” isplatila tadašnjem carigradskom patrijarhu milijun i pol švicarskih franaka na ime izgubljenih crkvenih prihoda.
( https://priznajem.hr/novosti/svijet/patrijarh-bartolomej-porucio-srbima-da-vec-800-godina-zive-u-laz /)
Serbëve pra, iu bëri të ditur që Autoqefalia e tyre kishtare pravoslave iu dha shumë vonë, në vitin 1922, pas i që e blenë duke paguar patriarkun e kohës, jo më pak se një milion e gjysmë milioni franka të Zvicrës?
Ku jeni , ju historianët tanë që nuk flisni ? Ku është Kisha Autoqefale Ortodokse e Shqipërisë ( në kohën e Nolit, KAO Shqiptare ) që nuk e ndihmon Kosovë, ne zbardhjen e të vërtetës së saj historike kishtare?
Mjerë shqiptarët ortodoks që nga nën Danubi e deri në Kosovë që u mashtruan nga popat rus.
Ndoshta edhe ata shqiptar e kishin ndonjë arsye më shumë, të cilën tani për tani nuk e di. ( Fahri Xharra http://www.njekomb.com/?p=196729 “Rusia dhe Otomanet e krijuan Serbinë nga (shqiptarët ortodoks ) “shkijet” tanë )

Pra, kisha dashur që dikush këtë shkrim ta shpërndajë në qarqet kishtare të Europës, të përkthyer së paku në anglisht .
Serbia rrenë e ne heshtim!

Fahri Xharra, 09.10.19
Gjakovë

 

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close