Gjendet tempulli i Faraonit të Egjyptit ilir-maqedonas, Ptolomeu IV


shkruan Fahri Xharra

Dhe, ja që pas 2200 vitesh, po ballafaqohemi me një të vërtetë historike, të mohuar dhe të pa shkruar për ne dhe nga ne. Në Egjypt janë gjetur mbetjet e tempullit të Faraonit Ptolomeu IV, iliro-maqedonas , trashëgomtar i dinastisë së ptolomejve të gjakut, direkt të Lekës së Madh.
Duke e lexuar lajmin : “Long-lost temple of Egyptian king who ruled 2,200 years ago found by scientists sparking ‘curse of the pharaoh’ fears Pharoah Ptolemy IV. (https://www.thesun.co.uk/tech/10056888/lost-temple-egyptian-pharaoh-found/ )
Pra gazeta angleze The Sun , shkruan; se u gjetën mbetjet e humbura të tempullit të Faraonit Ptolomey IV, i cili e sundoi Egjyptin para 2200 viesh.

Gazeta i jep vetëm disa shënime që këta kanë jetuar në kryeqytetin e tyre Aleksandria , i krijuar nga Aleksandri i Madh, por asnjë fjalë për ilirët, molloset.
Në vjeshtën e vitit 332 BC, Aleksandri i Madh, e pushtoi Egjyptin me armatën e tij maqedone-ilire- mollose duke i larguar persianët. Populli e priti duarhapur.
Pas vdekjes së Lekës së Madh, Egjyptin e trashëguan fisi i tij i quajtur i Ptolomejve që sunduan gati tre shekuj. ((332–30 BCE))
E fundit ishte leshkuqja Klepatra ( “Cleopatra VII “, 51–30 BC )

Ja, Dinastia gati 300 vjeçare e Ptolomejve
• Ptolemy I Soter (303–282 BC
• Ptolemy II Philadelphus (285–246 BC )
Arsinoe II; e cila sundoi bashkarisht edhe
Ptolemeun Epigonos (267–259 BC)
• Ptolemy III Euergetes (246–221 BC) •
Ptolemy IV Philopator (221–203 BC)
• Ptolemy V Epiphanes (203–181 BC)
• Ptolemy VI Philometor (181–164 BC, 163–145 BC) i martuar me Cleopatra II, e cila sundoi shkurt Ptolemy Eupator in 152 BC
• Ptolemy VII Neos Philopator
• Ptolemy VIII Physcon (170–163 BC, 145–116 BC) i martuar me Cleopatra II, pastej me Cleopatra III;
• Cleopatra II Philometora Soteira (131–127 BC )
• Cleopatra III Philometor Soteira Dikaiosyne Nikephoros (Kokke) (116–101 BC) qe sundoi bashkarisht me Ptolemy IX Lathyros (116–107 BC) dhe Ptolemy X Alexander I (107–101 BC)
• Ptolemy IX Lathyros (116–107 BC, 88–81 BC as Soter II) , i martuar meCleopatra IV, pastaj me Cleopatra Selene;
• Ptolemy X Alexander I (107–88 BC) i martuar me Cleopatra Selene, pastaj me Berenice III; që sundoi së bashku me Cleopatra III deri në 101 BC
• Berenice III Philopator (81–80 BC)
• Ptolemy XI Alexander II (80 BC)
• Ptolemy XII Neos Dionysos (Auletes) (80–58 BC, 55–51 BC) i martuar me Cleopatra V Tryphaena
• Cleopatra V Tryphaena (58–57 BC) që sundi së bashku me Berenice IV Epiphaneia (58–55 BC) dhe Cleopatra VI Tryphaena (58 BC)
• Cleopatra, që ne enjofim më së miri (“Cleopatra “ 51–30 BC) , sundoi së bashku me Ptolemy XIII Theos Philopator (51–47 BC), Ptolemy XIV (47–44 BC) dhe Ptolemy XV Caesarion (44–30 BC).

Fahri Xharra,11.10.19
Gjakovë
Referencat për të interesuarit :
https://www.britannica.com/place/ancient-Egypt/Macedonian-and-Ptolemaic-Egypt-332-30-bce
https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/ptolemaic-dynasty-0012619
http://www.ancientegypt.eu/ptolemaic-period/index.php
https://www.cemml.colostate.edu/cultural/09476/egypt02-07enl.html
https://www.livius.org/articles/dynasty/ptolemies/
Lexoni gjithashtu
http://www.njekomb.com/?p=219786; -http://www.njekomb.com/?p=62320; http://www.njekomb.com/?p=219798

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close