Dita kur Trupat franceze nën Napoleon Bonapartin fillojnë tërheqjen e tyre nga Moska

19 Tetor 1812 – Trupat franceze nën Napoleon Bonapartin fillojnë tërheqjen e tyre nga Moska, duke shënuar një pikë kthesë në Luftërat Napoleonike. Miti i Napoleonit si “i pathyeshmi” u trondit rëndë, dhe hegjemonia franceze në Europë u dobësua në mënyrë dramatike.

“Grande Armee”, e përbërë nga trupat franceze dhe forcat aleate, u pakësua shumë dhe shkaktoi një ndryshim të madh në politikën evropiane. Prusia, aleate e Francës, pasohet së shpejti nga Austria, që dalin nga aleanca – dhe kështu raporti i forcave ndryshoi, duke shkaktuar Luftën e një koalicioni prej 6 vendesh kundër Napoleonit të parë.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close