Advertisements

Shtetet e Bashkuara dërgojnë trupa shtesë në Arabinë Saudite

Zyrtarët amerikanë të mbrojtjes thanë se po dërgojnë më shumë trupa dhe pajisje ushtarake në Arabinë Saudite, pas një sulmi të muajin e kaluar mbi objektet e naftës. Për këto sulme zyrtarët amerikanë dhe sauditë kanë fajësuar Iranin.

Raportet cituan zyrtarë të Pentagonit të thoshin se dërgesa do të përfshinte një vendosje të madhe të trupave dhe dy sistemeve të mbrojtjes ajrore.

“Marrë së bashku me vendosjet tjera, kjo përbën një shtesë prej 3.000 forcash që janë autorizuar brenda muajit të fundit”, tha zëdhënësi i Pentagonit, Jonathan Hoffman përmes një deklarate.

Zyrtarët e SHBA-së kanë njoftuar rritje të trupave, për të ndihmuar në forcimin e mbrojtjes së Arabisë Saudite, vendit kryesor në botë për prodhimin e naftës dhe një aleate e SHBA-së.

Por, sulmet 14 shtatorit në dy objektet kryesore të naftës saudite, ulën përkohësisht 5 përqind të furnizimeve botërore të naftës, dhe nxorën në pah cenueshmërinë e infrastrukturës së objekteve të naftës në Arabinë Saudite.

Sulmet u përshkruan si një “akt lufte” nga ana e Rijadit, zyrtarët e të cilit fajësuan gjerësisht Iranin.

Rebelët Huthi – të mbështetur nga Irani – që luftojnë forcat qeveritare në Jemenin fqinj, kishin marrë përgjegjësinë për sulmet.

Shumë vëzhgues e konsiderojnë konfliktin jemenas si një luftë ndërmjet ndërmjet Arabisë Saudite me shumicë myslimane suni dhe Iranit të udhëhequr nga shiitët.

Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close