Kisha Greke dhe Turqia kundër gjuhës shqipe: “Kush boton libra në gjuhën shqipe dënohet më 15 vite burg”

Kisha Greka dhe Turqia gjithmon kanë bashkëpunuar njëra me tjetrën për ta zhdukur gjuhën shqipe.

Në një artikull të botuar në vitin 1910 në revistën “National Geographic” kishte shkruar për gjuhën e “ndaluar”,

Kisha Banale greke kishte dhënë urdhër:

“Kisha Ortodokse, dhe një peshkopi saj grek dikur kishte mallkuar gjuhën shqipe, dhe priftatë ishte e vështirë të mësonin dhe se ishte e pamundur të luteshe në gjuhën shqipe, meqë Jezus Krishti nuk e kuptonte atë, gjuhën shqipe”.

Allahu i turqve dhe Krishti i grekëve mund të bëjnë lloj-lloj mrekullishë, por ama “gjuhën shqipe” nuk e kuptonë dot, idiotizem turko-grek, shkruan fmimages.net.

Në anën tjetër turqit kishin nxjerrur një ligj kundër gjuhës shqipe:

“Të gjithë ata që kapen duke botuar libra në gjuhën shqipe “hyqymeti turk” do t’i dënoi më 15 vite burg”

Kështu që në vitin 1910 të gjitha shkollat, shoqërit dhe gazetat shqiptare ishin mbyllur, gazetarët dhe patriotët shqiptar ishin burgosur nga regjimi turk. Të gjitha gazetat nga diaspora shqiptare ishin të ndaluara të hynin në Perandorinë Osname.

P:FJ

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close