Voyager 2 dërgon të dhëna nga përtej sistemit diellor pas misionit 42 vjeçar

Sonda e Nasa-s ka dërguar të dhënat e saj të para nga përtej sistemit diellor pas një udhëtimi të jashtëzakonshëm 42-vjeçar.

Voyager 2 shpërtheu në 1977 dhe la heliosferën, të ashtuquajturën “flluskë diellore” që mbështjell Tokën dhe planetët tanë fqinj, vitin e kaluar.

U nis një muaj para binjakut të tij, Voyager 1 i cili bëri kohë më të shpejtë dhe u bë objekti i parë i bërë nga njeriu që la sistemin diellor në vitin 2012.
Por një nga instrumentet në Voyager 1 u prish dhe Voyager 2 ishte në gjendje të dërgonte një thesar edhe më të detajuar të të dhënave nga 11 miliardë milje larg.

Ajo zbuloi se heliopuza – pengesa ku takohen erërat diellore dhe ndër yjore – ishte shumë më e përcaktuar nga sa parashikuan shkencëtarët.

Voyager 2 u desh më pak se një ditë për të kaluar heliopazën, ndërsa Voyager 1 kishte marrë 80 ditë.
Ndërsa linte sistemin diellor Voyager 2 gjithashtu regjistroi grimca që rridhnin në hapësirën ndër yjore, ndërsa Voyager 1 kishte regjistruar elementë të erës ndër yjore që vinin në anën tjetër.

Krahasimi se ku dy sondat u larguan nga sistemi diellor ndihmuan për të treguar formën e heliosferës.

Don Gurnett, profesor i astronomisë në Universitetin e Iowa, tha: “Ka pothuajse një front sferik për këtë. Është si një plumb i hollë”.

Profesori Edward Stone, nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, e krahasoi atë me një supertanker që lëvizte nëpër hapësirën ndër yjore.

Ai tha: “Ka një valë përpara, ashtu si me harkun e një anije. Ne po mundohemi të kuptojmë natyrën e kufirit ku përplasen këto dy erëra.”

Dy sondat përfundimisht do të pushojnë së komunikuari gjatë dekadës tjetër.

Por Bill Kurth, nga Universiteti i Iowa, tha: “Ato do ta tejkalojnë Tokën. Ato janë në orbitat e tyre rreth galaktikës për pesë miliardë vjet ose më gjatë, dhe probabiliteti që ata të futen në ndonjë gjë është pothuajse zero”.

//Përgatitur nga Proinformacion.com

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close