Shkencëtarët shpallin gjendje të jashtëzakonshme për klimën, duke paralajmëruar se mund të sjellë “vuajtje të pashembullt” për njerëzimin

Shkencëtarët edhe njëherë më shumë kanë dhënë alarmin për të gjithë ne se klima e Tokës po ndryshon edhe më ,shpejtë se sa është menduar deri më tani.

Më shumë se 11,000 shkencëtarë nga 153 vende kanë deklaruar një gjendje të jashtëzakonshme për klimën, duke paralajmëruar se mund të sjellë “vuajtje të pashembullt” nëse nuk merren masa urgjente për të konservuar biosferën.
“Shkencëtarët kanë një detyrim moral të paralajmërojnë qartë njerëzimin për çdo kërcënim kryesor ekzistencial,” thonë nënshkruesit e një teksti të botuar të martën në Bioscience.

“Megjithë 40 vjet negociata globale për klimën, me pak përjashtime, ne kemi punuar si zakonisht dhe kryesisht kemi dështuar për të trajtuar këtë çështje të ndjeshme,” shkruan Aleanca e Shkencëtarëve, e udhëhequr nga William Riple dhe Christopher Wolf i Universitetit (SH.B.A.) Oregon.
“Kriza e klimës ka mbërritur dhe po përshpejtohet më shpejt nga sa prisnin shumica e shkencëtarëve,” shkruajnë nënshkruesit.

Ata rekomandojnë gjashtë hapa që duhet të lehtësojnë efektet më të këqija të ndryshimit të klimës: zëvendësoni karburantet fosile me ripërtëritje të ulët të karbonit; zvogëloni ndotjen siç është metani; të mbrohen ekosistemet në Tokë; hani kryesisht ushqime me bazë bimore dhe më pak produkte shtazore; krijoni një ekonomi pa emetuar dioksid karboni; duhet stabilizuar popullsinë e botës.

Shkencëtarët thonë se ata inkurajohen nga manifestimet e fundit të të rinjve të Premten duke paralajmëruar qeveritë të marrin masa për të shpëtuar planetin, si dhe fushatat e tjera themelore.

Si një Aleancë e Studiuesve Botëror, nënshkruesit theksojnë se ata janë të gatshëm të ndihmojnë qeveritë dhe të gjithë vendimmarrësit në punë dhe zhvillim në arritjen e një tranzicioni të drejtë në një të ardhme të rinovueshme dhe të drejtë.

Njerëzimi duhet të veprojë “për të mbajtur jetën në planetin Tokë, shtëpinë tonë të vetme”, thanë nënshkruesit.

//Përgatitur nga Proinformacion.com

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close