PSE SHQIPTARËT HESHTIN PËR FSHATRAT SHQIPTARE NË BULLGARI


Nga Feri Arifi

Njihuni me fshatrat shqiptare në Bullgari, sipas shënimeve të gjetura janë themeluari në vitin 1636, por që sipas pamjes këto fshtra janë shumë ma të vjetra me mija vite, siç shihet vendase, e që ende ruajn traditat shqiptare. Shembull fshatra disa nga to Greqia i quajn si grek ndersa ende fshatrat flasin shqip. Por shtrohet pytja gjat sundimit të Samoilit a’u mësua ajo gjuha kishtare e Kirilit dhe Metodis a mbeti bugarishtja nga kjo gjuhë kishtare dhe kush jan bullgaret.

Arbanasi

Edhe Petar Bogdani, shenon se mbi me një fshat tjetr ishin 1.500 shqiptare në Kopilovtsi flisnin bullgarisht dhe u kishin mbetur disa gjurme të gjuhës së tyre të origjinës shqipe fshat ky shqiptar Kopilovtsi. Ndersa për fshatin Mandrica, shenimet janë të huazura fshat ky shqiptar në Bullgari, që shquhej për arkitekturën unike dhe gjuhën e vecantë. Gjurmët shqiptare vazhdojnë të shfaqen akoma në shtete të ndryshme të Ballkanit e kësaj rradhe në shtetin bullgar. Mandrica është fshati i krijuar nga tre vëllezër ortodoksë shqiptarë gjatë vitit 1636. Ashtu si tek ne qe gjdo fshat u formua nga tre vëllazar dhe një nip.Sipas miteve greke në malin e Orfeut mitik, Mandrica dhe Arda takohen së bashku për t’u bashkuar në Detin Egje edhe nga kohëra të lashta ka legjenda për popujt që kanë lënë trashëgiminë e tyre në ato toka.

Mandrica

Mandrica ndodhet në ekstremin lindor të maleve të Rodopës. Ky fshat ka impresionuar gjithmonë me mënyrën e ndërtimit të shtëpive dhe gjuhën e cuditshme me të cilën komunikonin, shqip, ndryshe nga gjuha e fshatrave për rreth,që ishte bullgarishtja. Në shekullin e XIX Mandrica ishte një qytet i vogël shqiptarësh në kazanë e Dimotkës. Në vitin 1873 ishte një vendbanim me 250 shtëpi, me rreth 1080 banorë shqiptarë. Në 1908 burimet greke e quanin popullsinë prej 3500 banorësh si “grekë shqipfolës”, ku shumica e të cilëve fliste edhe greqisht. Banorët i ruajtën veshjet kombëtare suljote deri në shekullin e 19-të kur fustanella u zëvendësua nga pantallonat thrakiane.

Fotot Mandritsa:arberiaonline ///Proinformacion.com

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close