Advertisements

Në Prishtinë titullin shkencor-Akademik – të AAAS-it janë 9 shqiptar nga Kosova,Shqipëria,Maqedonia dhe Italia

Më një minut heshtje për viktimat e termetit në Shqipëri ,sot në orët e pasditës në amfiteatrin e Kolegjit Universitar  “Iliria” në Prishtinë ,u bë përurimi i 9   Akademikëve  të Shkencës  dhe Artit Shptaro – Amerikane nga  Nju Jorku,Tirana Prishtina dhe  Shkupi.

Fotografia e Rajmonda Malecka

Prezentë  në ketë envinimet ishin intelektualë , pothuaja nga të gjitha trevat shqiptare .

Për akademinë  dhe akademikët e AAAS-it u deklamua  presidenti i sajë, Skendër Kodra ,ndërsa për historikun e akademisë foli zt.Flori Bruqi ,i  cili mes tjerash tha: “Akademia e Shkencave dhe e Arteve Shqiptaro-Amerikane në Nju Jork , është E themeluar më 28 nëntor 1995 ,nga disa intelektual shqiptar në Nju Jork, që mund ti veçojmë disa prej tyre : Prof.dr.Skendër Kodra Dr.Ulvi Vehbiu ,Dr.Adem Harxhi ,Dr.Namik Muhedin Shehu ,Mentor Mata , Sanie Selita etj.

Fotografia e Nijazi Halili

Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve në Nju Jork,Tiranë,Prishtinë dhe Shkup është Prof.Dr.Skendër Kodra.

Fotografia e Skender Kodra


Akademia është një institucion i lartë i Shkencës dhe Artit Shqiptaro-Amerikan i regjistruar dhe I themeluar në bazë të Ligjeve Amerikane të Shkencës dhe Artit, e i cili ushtron veprimtarinë e vet , kultivimin , nxitjen dhe zhvillimin e mendimit shkencor si dhe në zhvillimin e krijimeve artistike në botë.

Fotografia e Nijazi Halili

Akademia ka anëtarë të rregullt të shkencës dhe artit(me tituj shkencor Profesor Dr. Ph .D , profesor Asistent Dr., gjuhëtar ,historian ,gazetar ,politikan ,diplomat , si dhe disa anëtar nderi ,anëtar të jashtëm etj.

Fotografia e Skender Kodra

Pra , në kuadër të ASHASHA ka anëtarë të rregulltë si dhe anëtarë nderi nga trevat shqiptare, Diaspora dhe bota.

Fotografia e Nijazi Halili

Anëret e Akademisë punimet e tyre shkencore, i kanë botuar në revistën shkencore të Akademisë “Dituria” e cila është botuar në kuadër të Akademisë në Nju Jork.

Një numër i madh i akademikëve punimet e tyre i kanë botuar në shumë fusha mjekësore, gjuhësore letrare historike ekonomike etjnë revista shkencore që kanë impaktë të faktorëve ndërkombëtar.
“Senatorët e dijës”, për disa vjet kanë organizuar Kongrese , Konferenca,Seminare etj. , si fjala bie për nderë të Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit Skenderbeu(600 vjetorin e lindjes 575 vjetorit të kthimit të tij në Krujë , 550 vjetorit të vdekjës së tij etj.)

Fotografia e Nijazi Halili

Akademia e Shkencave dhe Arteve Shqiptaro- Amerikane gjatë këtij viti botoi dhe përuroi në Prishtinë më 24 shtator 2019 dhe 14 tetor 2019 dy libra mjaftë të rëndësishëm : ”Tokë e mbjellë në varre” (Krimet Serbe në Kosovë 1998-1999) të studiuesit tonë Prof.Dibran Fyllit, si dhe librin “Përmbledhje shkrimesh” të Mr.sci.Jahja Llukës.

Rezultati i imazhit për toke mbjell me varre dibran fylli"

Është përgatitur për botim edhe libri i parë “Enciklopedikë ” për Akademikët dhe Akademinë e Shkencave Shqiptaro-Amerikane, që pritët të botohet në mars të vitit 2020.

Ky libër Enciklopedikë do ti plotësojë zbraztësirat që janë hetuar në zhvillimin e shkencës ,kultures , letërsisë ,artit ,etj.më që një dorack i tillë biografik dhe bibliografikë deri me tash nuk ka ekzistuar.

Fotografia e Mirlinda Lluka

 

Detyrë e botimit të këtij Libri për Akademikët dhe Akademinë , është detyrë parësore e imja më bashkëpunëtorë që të futën shkenctarët që kanë dhënë gjithë mundin për shkencën ,për t’ju mundësuar lëxuesve , në radhë të parë nxënësve ,studentëve , mësuesve , arsimtarëve dhe profesorëve të letërsisë , arteve dhe shkencëtarëve të lëmive të ndryshme për tu njohur me biografitë dhe bibliografitë e krijuesve shkencor , letrar nga kjo Akademi.”-theksoi Bruqi.

Fotografia e Mirlinda Lluka


Gjatë ditë së sotme u nominuan këta akademik ,që i nominoi anëtari i akademisë  prof.Dibran Fylli :

Titullin Akademikë të AAAS-it për kontributin e tyre në shkencë, art dhe kulturë e fituan :

1.Prof.Dr.Hakif Bajrami,Ph.D
 
2.Prof.Dr.Mixhait Reçi,Ph.D
 
3.Prof.Dr.Nijazi Halil,Ph.D
 
4.Prof.Mr .Sc.Jahja Lluka
 
5.Prof.Mr.Sc.Shyiri Bytyqi
 
6.Dr.Sc.Zef Mulaj,Ph.D
 
7.Kujtim Mateli,zhurnalist
 
8.Isuf Bajrami,zhurnalist
 
9.PHDC prof.Leonora Ibish Bruçaj


Akademia dhe Kolegji “Iliria “ në Prishtinë për Festat e nëntorit dekorojë këta intelektual :   Prof.Dr.Skendër Kodra , president i AAAS nga Nju Jorku,Akademik Prof.Dr. Arjan Hamiti Ph.D,
Akademik Prof.Dr.Nijazi Halili,Ph.D,prof.Isa Thaçi e disa të tjerë.

Departamenti për informimi i AAAS-it
 
Flori Bruqi,Drejtor 
 
Prishtinë, 27.11.2019
Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close