Kina po parapërgatitë reaktorin bërthamor në përpjekje për të shfrytëzuar teknologjinë ‘Dielli në kuti’

Kina ka përfunduar ndërtimin e një reaktori të destinuar për fusion eksperimental bërthamor që është krahasuar me “vendosjen e Diellit në një kuti”, pasi bota garon për të gjetur alternativa për përdorimin e karburanteve fosile.

Mediat shtetërore kineze njoftuan se makina HL-2M, me seli në një qendër kërkimore në Chengdu, kryeqyteti i provincës Sichuan të Kinës Jugperëndimore, do të bëhet operacional në vitin 2020.

Teknologjia e fusionit bërthamor – duke kombinuar në vend se ndarjen e atomeve për të krijuar energji në një proces që imiton Diellin – ka mbajtur prej kohësh premtimin e një mjeti për një furnizim të pafund të energjisë së pastër.

Por realizimi i tij i plotë nga fusioni në energji efikase deri më tani ka munguar nga shkencëtarët, të cilët nuk kanë qenë në gjendje të dalin me një sistem që krijon më shumë energji sesa përdoret.

Kina është ndër disa shtete dhe ndërmarrje private që janë duke punuar në projekte për ta bërë bashkimin bërthamor një realitet.

//Përgatitur nga Proinformacion.com

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close