Këneta e Durrësit nuk asht konsiderue kurrë tokë për troje.

Vendasit e kanë ditë per shekuj se tre herë janë ndertue lagje qyteti në atë vend e tre janë shembë e përpi nga ligatina….

Falë kësaj Kënete shpëtoi Çezari në vitin 48 para Krishtit, shpëtoi në betejen e parë me Pompein me 10 korrik te vjetës 48 para Krishtit kur u ba e famshmja “Beteja e Durrësit”,(Dyrrahium)…
Jul Cezari shmangu humbjen fatale mbasi u terhoq bash në këtë kenete ku nuk mund e ndoqi dot kavaleria e Pompeit që kishte epersi numerike 2 me 1 ndaj tij… Kavalerisë së Pompeit iu pre hovi i ndjekjes kur filluen me u fundosë në baltën e kënetës se Durrësit…Ndalimi i beftë i kavalerise shkaktoi huti te repartet tjera te ushtrise se Pompeit, që kujtuen se Çezari përdori ndonji taktike te re e po i fuste në kurth…ne mesin e legjionareve romake Çezari njihej si gjenerali që kaperceu Rinin, që shkeli Britanine dhe që shtypi revoltën e Galëve, prandaj ia kishin friken. Ne fakt ishte thjesht Këneta e Durrësit që e shpetoi ate dite Çezarin nga nji humbje perfundimtare, sepse per me humbë, humbi atë ditë siç ka shkrue vetë :
-“Ne Dyrrahium fitorja ishte e kundershtareve te kishte kush me e marre.”
***
…Per do gjana asht mire me ndie të moçmit…kur thonë – “Mos me ndertue në Kënetë” – nuk kanë folë kot, e kanë nga pervoja.//Ilir Seci

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close