Advertisements

Guri i Zi i Malajve, i njohur ndryshe edhe si Guri i Kishës.

Malaj është ndër vendbanimet e hershme dhe të rëndësishme të Mirditës. Në territoret e Malajve ruhen në rrënoja dhe toponimi disa objekte kulti: kisha e Shën Vlashit ose “Kisha e Madhe e Kthellës” (në Kamec), kisha e Shën Barbullës, kisha e Shën Madalenës (në veri të Shqalshit), kisha e Shën Gjergjit (në mes Malajve e Shebes), kisha e Shën Mërisë (në Tenë) dhe kisha Shën Trinisë.

Jo larg kishës së Shën Vlashit, ndodhet “Ara e Shnadiellit”, ku sipas toponimit, por edhe traditës vendase, ndodhej në vend pelegrinazhi paleokristian (ku adhurohej Dielli).

Në Fjalorin Enciklopedik Shqiptar, botim i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, viti 1985, Malaj cilësohet si vendbanim iliro-pellazg.//MIRDITA:Histori dhe aktualitet

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close