Senati amerikan ka miratuar një rezolutë që njeh vrasjet masive të armenëve nga turqit osmanë një shekull më parë

Në fund të tetorit nga Dhoma e Përfaqësuesve amerikan u miratua rezoluta e cila njeh si gjenocid vrasjet masive të Armenëve , ku vlerësohet se rreth 1.5 milion armenë u vranë në Perandorinë Osmane gjatë dhe pas Luftës së Parë Botërore, që ekspertët e konsiderojnë si gjenocidin e parë të shekullit të 20-të.

Tani edhe Dhoma e Epërme, Senati amerikan miratoi njëzëri një rezolutë që pranon gjenocidin kundër armenëve.

Trashëgimtarja e perandorisë, Republika Turke, e shpallur në 1923, mohon se ishte një genocid, por përkundrazi se “ata ishin vetëm viktima të një lufte civile dhe trazirash gjatë rënies së Perandorisë Osmane, numri i të cilëve ishte i ekzagjeruar dhe se kishte të vdekur nga të dy palët.”
Në lidhje me miratimine rezolutës ka reaguar edhe qeveria turke e cila vlerësuar se sipas saj”Miratimi i rezolutes në Kongresin Amerikan për të njohur gjenocidin e Perandorisë Osmane kundër armenëve në fillim të shekullit të 20 “kërcënon të ardhmen” e marrëdhënieve Turqi-SH.B.A.”/Proinformacion.com/

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close