Advertisements

Krijesa të çuditshme në vizatimet e shpellës 44.000 vjeçare

Shkencëtarët kanë zbuluar së fundmi në Indonezi një ekzemplar të artit në një shpellë që përshkruan një skenë gjuetie 44.000 vjeçare, duke e bërë këtë pamje vizatimin më të vjetër të shpellës.

Por, përveç moshës së figurës, përmbajtja e saj është intriguese pasi tregon një grup figurash që përfaqësojnë hibridet, gjysmën e një kafshe dhe gjysmën e një njeriu (i njohur si teriantrop), raporton CNN.

Karakteret e zbuluara abstrakte ndryshojnë mendimin tonë për njohjen e hershme njerëzore, sipas një studimi të botuar sot në revistën ‘Nature’.

“Aspekti më interesant i hulumtimit është se arti më i vjetër i shpellës është të paktën 44,000 vjeçar dhe tashmë ka të gjitha aspektet kryesore që lidhen me njohjen moderne; artin figurativ, tregimin e tregimeve, njerëzit-kafshë dhe mendimin fetar”, tha arkeologu Maxime Aubert nga Universiteti Griffith.

Ka shumë arte të lashta në shpellat e ishullit Indonezian. Në vitin 2014, i njëjti grup arkeologësh zbuloi një nga printimet më të vjetra në zonë, që daton 40.000 vjet.

“Ka të paktën 242 lokacione të njohura të artit në shpellë në zonën Sulawesi, dhe ka ndoshta qindra të tjera që ne nuk i kemi zbuluar,” tha Aubert.

Detajet në këtë vizatim shpellash i befasuan shkencëtarët. Me sa dihet, arti më i vjetër i njohur i shpellës u shfaq për herë të parë në Evropë 40,000 vjet më parë, duke shfaqur simbole abstrakte. 35,000 vjet më parë, arti u bë më i sofistikuar, duke pikturuar kuajt dhe kafshët e tjera.

Por skenat e hollësishme dhe teriantrop mendohet se janë shfaqur 20,000 vjet më parë.

“Ky konstatim sugjeron që 35,000 vjet më parë, nuk kishte ndonjë evolucion gradual të artit paleolitik – nga i thjeshtë në kompleks; të paktën jo në Azinë Juglindore,” tha Aubert.

Vizatimi i shpellës është më i vjetër se “Njeriu luan”, një figurë e një njeriu me kokë luani që gjendet në Gjermani. “Njeriu luan” u krijua 40,000 vjet më parë, dhe deri më tani është konsideruar si ekzemplari më i vjetër teriantrop, përkatësisht një hibrid i kafshëve dhe njeriut.

“Banorët e hershëm të zonës po krijonin art që ndoshta shprehnin mendimin e tyre shpirtëror për një lidhje të veçantë midis njerëzve dhe kafshëve, shumë përpara se të krijohej arti i parë i tillë në Evropë,” tha arkeologu Adam Brumm nga Instituti Australian për Evolucionin e Njeriut.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close