Shkencëtarët kanë llogaritur se sa do të zgjaste fluturimi për të arritur yjet e largëta

Një ekip shkencëtarësh kanë llogaritur se sa do t’I duheshin katër anijeVE operative për të arritur yllin më të afërt.

Studiuesit krahasuan shtigjet e parashikuara shtigjet e katër nijeve hapësinore me shtigjet e yjeve të afërt, të matur nga teleskopi hapësinor Gaia, për të parë se ku dhe kur mund të mbivendoseshin.

Sipas punës së tyre, të postuar në serverin para-printim online arXiv, do të duheshin rreth 90,000 vjet që Pioneer 10 të gjendej brenda distancës goditëse të një ylli aty pranë.

Fluturaket Voyager 1 dhe 2 u lançuan në vitin 1977, dhe pavarësisht se kishin një jetëgjatësi afërsisht 12-vjeçare, ende janë duke vetëtuar nëpër hapësirë dhe duke ua kthyer të dhënat shkencëtarëve të padurueshëm në Tokë. Ato kanë dëpërtuar përmes barrierës që mbron sistemin tonë diellor dhe tani po kalojnë nëpër mediumin ndër yjor, së bashku me Pioneer 10 dhe 11.

Por, sa kohë mund t’u duhet atyre, ose një anije tjetër , për të arritur në të vërtetë një sistem tjetër yjor?

Një ekip shkencëtarësh — Coryn Bailer-Jones i Institutit Max Planck për Astronomi në Zvicër dhe Davide Farnocchia i Laboratorit të Propulsionit të Jetave të NASA-s kanë bërë llogaritjet. Në thelb, dyshja gjetën një mënyrë për të renditur se sa kohë do t’i duhej një anije kozmike për të arriturnga sistemi ynë diellor në sistemin tjetër, sipas një shkrese të ngarkuar në serverin para-printuar arXiv.

Në kërkimin e përgjigjeve, Farnocchia dhe Bailer-Jones iu drejtuan teleskopit hapësinor Gaia të Agjencisë Hapësinore për ndihmë. Për më shumë se pesë vjet, Gaia ka mbledhur të dhëna e mbi miliarda yjeve, duke renditur orbitat e tyre dhe rrugën nëpër kozmos.

Duke përdorur këto të dhëna dhe të dhëna në lidhje me shtigjet e parashikuara të të dyja anije kozmike voyager , si dhe Pioneer 10 dhe 11, të cilët po drejtojnë drejt kufijve të jashtëm të sistemit diellor, studiuesit ishin në gjendje të krijonin një afat kohor se kur këto fluturake mund të arrinin në sistemin e largët yjor. Për ata që janë të etur për të vizituar botë të tjera të largëta , rrini gati për disa lajme të këqija.

Nëse ato vazhdojnë tranzitin e tyre, të katër anijet do të vijnë në distancë të prerë përafërsisht prej afro 60 yjeve në milion vitet e ardhshme. Dhe në të njëjtën kohë, ato do të afrohen edhe më shumë – provoni dy parsekë, ekuivalentin prej 6.5 vjet dritë – me rreth 10 yje.

Kush do të ketë arritjen më të mirë për të eksploruar një yll të largët? Pioneer 10 do të arrij brenda .231 parsecs sistemin yjor HIP 117795 në yjësinë Cassiopeia në afro 90,000 vjet. Dhe sa kohë përpara se njëra prej këtyre anijeve hapësinore të jetë rrëmbyer nga orbita e njërit prej këtyre yjeve? Do të jetë rreth 1,000,000,000,000,000,000,000 vjet.Ju të keni ca kohë për të vrarë.

/nga Popular Mechanics/përgatitur nga Proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close