Shkencëtarët vënë re njollen e madhe të kuqe në oqean

Një problem tjetër i shkaktuar nga ndryshimi i klimës ka goditur botën e gjallë. Me rritjen e temperaturës, ekziston edhe një ndryshim i madh në oqeanet që kërcënon mbijetesën e shumë specieve.

Shkencëtarët kanë vënë re një njollë të kuqe afër Zelandës së Re, e cila është më e madhe se Teksasi.

Imazhet satelitore të Paqësorit të Jugut tregojnë se një zonë e madhe e oqeanit jashtëzakonisht të ngrohtë ndodhet në lindje të Zelandës së Re, raporton CNN.

Temperaturat e ujit janë rreth pesë gradë Celsius më të larta se mesatarja për këtë kohë të vitit në zonë, sipas James Renwick, profesor dhe dekan i Fakultetit të Gjeografisë në Universitetin Victoria në Wellington.

“Nuk ka ndryshime të tilla marramendëse në sipërfaqen e oqeanit,” thotë Renwick, duke shtuar se një gradë Celsius është tashmë e plotë, dhe pesë është një gjë e madhe.

Një fenomen i tillë është shumë i rrallë në një sipërfaqe kaq të madhe, dhe shkencëtarët thonë se kjo do të bëhet më e zakonshme falë ngrohjes globale.

Shkencëtarët nuk e dinë se sa thellë ajo zonë e ngrohtë zbret në det, por Renwick vlerëson se nuk është më shumë se njëzet metra pasi kërkon energji të madhe për ta ngrohur gjatë disa javëve.

Vetëm disa muaj më parë, shkencëtarët vunë re një masë të ngjashme të ujit të ngrohtë përgjatë Alaskës dhe atë ia atribuuan shkrirjes së akullit në Arktik.

Zona të tilla të ngrohjes së pazakontë të ujërave sipërfaqësore të oqeaneve kanë bërë që në të kaluarën kafshët detare të vdisnin, të prishen koralet dhe algat e detit

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close