Disa nga krerët e Mirditës në nisje për mbrojtjen e Hotit, Grudës, Plavës e Gucisë nga forcat malazeze.

Disa nga krerët e Mirditës në nisje për mbrojtjen e Hotit, Grudës, Plavës e Gucisë nga forcat malazeze. Fotografuar në Shkodër nga Pjetër Marubi në vitin 1880.

Sipas dokumenteve të kohës, në frontin malazez, shkuan mbi 2000 burra nga 12 bajrakët e Mirditës.

Shumë mirditas dhanë jetën në mbrojtje të tokave shqiptare. Kontributi i tyre ishte përcaktues në këtë ngjarje të rëndësishme të kohës, e cila u është përcjell brezave edhe permes folklorit.

“Të mos kenke kjo Mirdita,
që me ja ndalun aty hovin,
si zanat pushkën që e ka,
edhe n’Shkodër pat me hi,
me u ba krajl edhe n’Shqipni”

Ndërsa at Gjergj Fishta në “Lahutën e Malësisë” do të shkruante:

“…bajrakët, qi ka Mirdita,
M’ krep t’ Rragamit neper prita
Kan zanë vend, nja trimi rrfeja:
N’za n’ Shqypni kta për kah feja:
T’ let kah kama e t’shpejtë kah dora,
Thonë, se kurr s’ u a sht ligun Ora.
N’ at log Zanash u ka pri,
Nji i Gjo’Markajsh, djalë zotni,
Kaluer atit pullali,
Si hyll drite n’ at Shqypni:
Prenk Bibë Doda aj emni i ti…”

Sipas at Gjergj Fishtës, në frontin malazez ishin 3000 mirditas.

Në disa dokumente të kohës, botuar në revistën “Leka” në përvjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, ndër të tjera thuhet:

– N/Konsullata Austro-Hungareze në Tivar, dt. 12.5.1880.

“Malsorët tash për tash mbajnë fortesën e Tuzit, që do ta kishin malazezët, por këta janë tërhequr në Podgoricë. Malsorët presin me padurim mirditasit për të sulmuar malazezët, sëbashku me shqiptarët e tjerë të Gucisë, Pejës e Gjakovës”.

– N/Konsullata Austro-Hungareze në Tivar, dt. 01.07.1880.

“Sipas lajmeve të ardhura nga Ulqini, do jenë mbledhë 4000 Mirditas e Malësorë të gjithë të armatosur me martina, dhe çeta çeta janë përhapur nga Ulqini deri në malin e Mozhurit”.

– N/Konsullata Austro-Hungareze në Tivar, dt. 04.07.1880.

“Ka disa ditë që komanda me e lartë e Lidhjes Shqiptare i është besuar Preng Bib Dodës, kreut të Mirditasve”.

Mirditasit, ndër shekuj kanë qënë pushkëmbushur për Atdhe!

| MIRDITA:Histori dhe aktualitet |

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close