Advertisements

William Walker:Komuniteti ndërkombëtar duhet ta njohë të vërtetën për masakrën e Reçakut

Në 21-vjetorin e masakrës së Reçakut, është mbajtur akademi përkujtimore në të cilën është përkujtuar gjenocidi që Serbia ka kryer nga shqiptarëve të Kosovës dy dekada më parë.

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi tha se heshtja ndërkombëtare ndaj këtij gjenocidi ka trimëruar Serbinë që të mohojë krimet që ajo ka kryer në Reçak. Ndërsa ish-ambasadori i OSBE-së, William Walker ka thënë se viktimat në Kosovë meritojnë drejtësi dhe që komuniteti ndërkombëtar duhet të njohë të vërtetën e ndodhur në Reçak.

“Mos harro Reçakun” ishte moto e aktiviteteve në shënim të 21 vjetorit të një prej masakrave më të tmerrshme, pas Srebrenicës, të cilën e kreu regjimi kriminel i Sllobodan Millosheviqit në vitin 1999 në Reçak.

Përgjegjësit e krimit monstruoz të kryer në civilët shqiptarë në Kosovë, nuk kanë dalë ende para drejtësisë ndërkombëtare. Ndërkohë që pushteti në Serbi, e mohon një masakër të tillë, të vërtetën e së cilës e di e gjithë bota.

Presidenti Thaçi, në akademinë e mbajtur në Komunën e Shtimes, tha se qytetarët dhe institucionet e Kosovës janë të revoltuar për mungesën e drejtësisë ndërkombëtare, meqë siç tha ai, kishin besim të plotë në autoritetet e drejtësisë ndërkombëtare.

Siç theksoi ai,  qytetarët janë të dëshpëruar nga amnistia ndërkombëtare kundër spastrimit etnik që ka kryer shteti i Serbisë në Kosovë.

Kreu i shtetit tha se ambasadori William Walker arriti të mbajë gjallë sensibilizimin ndërkombëtar për masakrën që Serbia e ka kryer në Kosovë.

Thaçi falënderoi Walker për të cilin tha se nuk e la asnjëherë vetëm Kosovën, edhe atëherë kur ndërkombëtarët nuk e vizitonin kurrë, duke theksuar se për herë të parë po sheh në sallë numër të madh të ndërkombëtarëve me qëllim të ndjekjes së akademisë që përkujton masakrën e Reçakut.

Për këtë foli edhe vetë ambasadori Walker, i cili tha se përkujtimi i masakrës së Reçakut nuk nënkupton urrejtje në mes të dy popujve, por kërkohet drejtësi për viktimat. Ai tha ndërkombëtarët duhet të njohin të vërtetën e Reçakut, që siç theksoi ai, krimi kundër njerëzimit ka ndodhur aty, dhe nuk ka asnjë dilemë.

Në akademinë përkujtimore në 21-vjetorin e krimit të tmerrshëm që Serbia ushtroi mbi shqiptarët e Kosovës në Reçak, presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta tha se sakrifica e dëshmoreve dhe gjithë viktimave të pafajshme është motivim për Kosovën që të ecë e vendosur përpara në rrugën e pavarësisë dhe forcimit të institucioneve demokratike.

Kryetari i Komunës së Shtimes, Naim Ismajli, u bëri thirrje ambasadorëve të shteteve të QUINT-it që të ushtrojnë presion ndaj Serbisë, në mënyrë që të dalin para drejtësisë përgjegjësit e krimit të Reçakut.

21 vjet më parë, në masakrën e Reçakut shteti i Serbisë ka ekzekutuar mbi 40 civilë të pafajshëm shqiptarë, pleq, të rinj e fëmijë.

William Walker, që në atë kohë ishte shef i misionit verifikues të OSBE-së për Kosovë, kishte vizituar vendin e krimit dhe kishte deklaruar që aty është bërë krim kundër njerëzimit.

Deklarata e tij kishte mobilizuar komunitetin ndërkombëtar për t’i dhënë fund spastrimit etnik në Kosovë, duke u organizuar konferencën në Rambuje në shkurt 1999, e cila pasoi me bombardimet e NATO-s mbi caqet serbe në Kosovë.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close