Advertisements

1951 ATËHER KUR BUJANOCI ISHTE KOMUNË KOSOVE!

Lugina e Preshevës (Bujanoci, Presheva dhe Medvexhja) me fshtara, deri me 1956 ishin pjesë integrale e ish-Krahinës Autonome të Kosovës e Metohisë së ish Republikës Popullore Federative të Jugosllavisë! Në Luginën e Preshevës, në popullsi ekzistojnë ekstrakte të Certifikatave të linjdes, kurorzimeve dhe pagesave të tatimit, ku këto komuna cilësohen si komuna të Kosovës Metohisë! Ne, (faktori politik i Kosovës) nuk do të duhej të jemi të nteresuar për hapje të temave të tilla, pa rrumbullaksimin e Pavarsisë së Kosovës dhe pa njohjet reciproke dhe kryerjen e obligimeve të Serbisë ndaj Kosovës! Kjo temë (Lugina e Preshevës) do të duhej futur si klauzol e marrveshjes së tashme … si temë që do të hapet 10 vite pas njohjeve reciproke të Serbisë dhe Kosovës, kur të dy shtetet, do të jemi antare të BE-së dhe NATO-së! Kompromisi për Veriun e Kosovës dhe demarkacioni me Serbinë të bëhej me marrveshje për zhvillimin rajonal të dy shteteve: Kosovës dhe Serbisë, nga një “mini Marshal Plan” që ka bërë Perendimi si ofertë për pajtimin e Gjermanisë dhe Francës, pas luftës së dytë botrore, e që do të kishte të bënte pregaditjen e ngritjes ekonomike për integrime në BE, kjo duke nënkuptuar moscenimin e integritetit territorial edhe të Kosovës edhe të Serbisë !

Kjo është e nevojshme edhe për periudhën e menagjimit të donacioneve (“mini Marshal Plani”) për zhvilimin e Kosovës dhe Serbisë, deri me anëtarsimin në Bashkimin Europian dhe në NATO, të Kosovës dhe Serbisë (për periudhë 5 vjeçare) Zveçani, Leposaviqi dhe pjesa e Mitrovicës përtej Ibrit të mbikqyret nga ligjet e Bashkimit Europian, nga i cili edhe do të shiqohet ndarja e drejtë e donacioneve për zhvillimin rajonal të Kosovës e Serbisë; me përfundimin e atij mandati, të përfundon edhe mandati i kontrollimit të Bashkësisë Europiane në Kosovë dhe Serbi! Donacionet zhvëllimore, nuk do të ishin të besueshme të i dhurohen Serbisë, pa mbikqyrje strikte nga BE-ja për plotsimin e standardeve për integrim në BE! Ky do ë ishte kompromisi maksimal! Në veri, dhe Serbi paqsimi dhe demiloshviqizimi i Serbisë dhe krijimi i kushteve për itegrimin e Luginës së Preshevës në Kosovë! Në këtë rast, pas integrimeve tona (Kosovës dhe Serbisë) si shtetet barabarta në Bashkimin Europian, ka mundësi të aplikohet shembulli Belg&Holandez i shkëmbimit të territoreve!/Kalendari Enciklopedik Shqiptar/

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close