Advertisements

Çfarë janë algoritmet?

ATSH/ – Algoritmet janë udhëzime për zgjidhjen e problemeve komplekse dhe kryerjen e operacioneve, ndryshe mund të thuhet se janë receta që kompjuterët ndjekin hap pas hapi për të optimizuar dhe thjeshtuar proceset, shkruan gazeta italiane ”Il Corriere della Sera”.

Interneti drejtohet nga algoritmet si dhe motorët e kërkimit, rrjetet sociale, aplikacione, shfletues, inteligjencë artificiale, lojëra video, site takimesh si edhe ato që rekomandojnë udhëtime, libra apo verëra.

Të gjitha këto gjëra, pa algoritme, nuk do të ekzistonin, ndërkohë që ato lëvizin me përpikëri absolute.

”Meqenëse ato janë programe të ndërtuara nga njerëz, ndodh që edhe ato të gabojnë”, sipas një analizë të qendrës së kërkimeve, PEW.

Ajo shpjegon sesi përdorimi jokorrekt mund t’u japin qeverive dhe korporatave të mëdha kontroll shumë të madh mbi jetën e përdoruesve duke krijuar të ashtuquajturat “flluska” që  uofrojnë përdoruesve konfirmim të vazhdueshëm të mendimeve të tyre dhe, mbi të gjitha, të kryejnë diskriminime.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close