Advertisements

E vërteta e Mnemozines, nenës së nëntë muzave

shkruan Fahri Xharra

“Burri i parë që ka lindur në botë ka qenë pellazgu, një burrë i dalluar për përmasat dhe bukurinë e figurës së tij që i kalonte të gjithë të vdekshmit e tjerë për kualitetet e shpirtit.

Pellazgu ishte i pari që u mësoi njerëzve që të ndërtonin shtëpi dhe të mbroheshin nga të ftohtët, ai u mësoi njerëzve që të bënin rroba nga lëkura e deles. Pellazgu ka lindur nga dheu për të qenë filluesi i gjenit të vdekshëm” Pausanias (110 prK –180 prK:). (Pausania lib.VIII. 1.4)

Pseudo-studiuesit serbë, që prej shekujsh po rropaten me mashtrimet më të paturpshme që ta mohojnë rrënjët pellazge-ilire-shqiptare, praninë e katragjyshave arbërorë në Ballkan, duke synuar jo vetëm gllabërimin e Kosovës, por edhe të Shqipërisë.

Dihet se të dhënat shkrimore dhe mbishkrimore të një vargani nga më të stërlashtat, para-ilirët autoktonë (të rrënjës) pellazgët cilësohen shprehimisht si bijë të tokës të mbirë prej dheut, madje si “para- hënorë”, si të gdhirë në Evropë që para shfaqjes së Hënës në hapësirat qiellore, që atëherë kur nuk kishte kufij e nuk kishte fqinjë.

“Po cila ishte gjuha e pellazgëve? Dimë se ishte një popull shumë i madh në numër që u përhap në gjithë Pellazgjinë, në Itali, në Azinë e Vogël, në Afrikën e Veriut dhe në Gadishullin Iberik. E dimë gjithashtu që e krijuan sistemin fetar dhe u dhanë emrat perëndive dhe i caktuan rregullat e adhurimit. Shumë shkencëtarë i kanë identifikuar pellazgët me arvanitasit e sotshëm” (Gjuha e Perëndive, Aristidh Kola, 2003).
Cila ishin nëntë muzat që u quajtën greke ?
-Të nëntë muzat sipas mitologjisë ” greke.” ishin:Calliope (E epikes)
Clio (Histori),Erato (Dashuri),Euterpe (Musikë),Melpomene (Tragjedi)
Polyhymnia (Hymnet),Terpsichore (Vallzimet)Thalia (Komedi)
Urania (Astronomi). Por si linden keto ?

Nëna e nëntë muzave ishte Mnemizina, gruja e Jupiterit

Si lindi fjala Mnemozinë? Eshtë një tragjedi e madhe që bota ende nuk e përkrah origjinën e vërtetë të historisë të ashtuquajtur Greke. Ku ishim tek Mnemozina , ne Enciklopedinë e Oxfordit shkruan :
Origin : “ From Greek mnēmosunē, literally ‘memory’. (https://en.oxforddictionaries.com/definition/mnemosyne), Pra me këmbëngulje fjalë greke.!

Për të shtruar drejt hipotezën e vërtetë e dimë që nga gjuhët e vjetra e kemi vetëm pellazgjishten, e cila në vazhdimësi është përdorur nga Epirotet, Thesalët, Thrakasit, Ilirët Dardanët dhe të tjerët, një gjuhë që ende e flasin shqiptarët e sotshëm (E.Schneider).
Atëherë si spjegojet emri Mnemozinë ? Kete e spjegon Pellazgishtja e dikurshme ose Shqipja e sotit: Mne – Ment,Mendje ,inteligjencë dhe msoi , me msue , nga rrënja me msu. Msonje e paraqet atë që të mëson diçka, dhe ment – menja ,te menduarit . Pra, Mnemosina ishte perëndesha e te mësuarit, nga e cila linden të nëntë muzat , ne greqisht Musai qe rrjedhë nga shqipja Msois -mësuese , arsimtare. ( E. Schneider )

Mnemosina, Perëndesha e mbajtjes në mend , nëna e muzave merret si perëndesha më e fuqishme e kohës së saj. Ishte dhunti e saj që ne të kishim arsyen, të parashohim rezultate, që është themel për civilizimin.
Mnemosina i takonte familjes së titanëve, dhe ishte brezi i parë i hyjnisë pellazgjike. Prindërit e saj ishin Kroni dhe Gaia. Mnemosina ishte me flokë të dredhur plot shkëlqim .
Perëndesha Mnemosinë ishte edhe filozofja e parë, me fuqinë e logjikimit Ajo ishte e para që i emërtoi të gjitha objektet që na rrethojnë, duke ia dhënë njerëzimit mundësinë e bashkëbisedimit. Edhe vendosja e gjërave në mbaj mendje dhe rikujtimi i përshkruhen kësaj Perëndeshe
Pra, cilat ishin nëntë muzat ?
Calliope, Muza e poezisë epike
Clio, Muza e historisë
Erato, Muza e poezisë lirike
Euterpe, Muza e muzikes
Melpomene, Muza e tragjedisë
Polyhymnia, Muza e poezisë së shenjtë
Terpsichore, Muza e kercimit dhe këndimit
Thalia, Muza e komedisë dhe e poezisë idilike

Fahri Xharra, 19.02.20
Gjakovë/

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close