Advertisements

KULTI I HËNËS. SIMBOLI I HËNËS, TREGON NJË KULT TË LASHTË VENDËS TË SHQIPTARËVE

Por,me pushtimin turk, hëna hyri dhe si simbol i islamizmit, si emblemë e flamurit të Turqisë. Këtu u bë një kryqëzim që disa herë mori një përmbajtje me burim oriental, por që u ushqye edhe nga baza e një kulti të lashtë vendës (fig. 6). Në mitologjinë tonë popullore kulti i hënës na paraqitet i lidhur shumë me kultin e pjellorisë së tokës, me kultin e bimësisë; ajo është e lidhur edhe me kultin e demonit mbrojtës e mbarësiprurës të grave.
Thënie për shqiptarët
_______
Titulli: Monumentet, Volumi 24
Autor: Mark Tirta
Botues: Ministria e Arësimit dhe Kulturës, Instituti i Monumenteve të Kulturës, Tiranë, 1982

/Toka Iliro-Pellazge/
Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close