Advertisements

5 Mars 1940 –Byroja Politike e Bashkimit Sovjetik, nënshkruan urdhrin për ekzekutimin e 25.700 të burgosurve polakë

Më 5 mars 1940, sipas një shënimi për Stalinin nga shefi i policisë sekrete Beria, anëtarët e Byrosë Politike Sovjetike, Stalin, Molotov, Voroshilov dhe Mikojan; nënshkruajnë një urdhër për të ekzekutuar 25.700 “nacionalistë dhe kundërrevolucionarë” polakë, që mbaheshin në kampe dhe burgje në perëndim të Ukrainës dhe Bjellorusinë.

Arsyeja për atë masakër, sipas historianit Gerhard Weinberg, është se Stalini donte ta privonte Poloninë nga një pjesë e ajkës së saj intelektuale. Meqenëse ai donte të mbante me çdo kusht pjesën lindore të Polonisë, Stalini ishte i sigurtë se çdo Poloni e ringjallur do të ishte jo miqësore ndaj Bashkimit Sovjetike.

Në këto kushte, privimi nga një pjesë e madhe e elitës ushtarake dhe teknike, do ta bënte atë më të dobët. Rusët u përpoqën të “ri-edukojnë” polakët në të treja kampet, ku ata mbaheshin. Ky mission iu ngarkua brigaderit Zarubin nga policia sekrete sovjetike. Por përpjekjet e tij, për të promovuar mënyrën sovjetike të jetesës tek polakët e burgosur dështuan.

Zarubin i raportoi për situatën Moskës, dhe pak ditë më vonë një kolonel sovjetik vizitoi shkurtimisht të treja kampet. Menjëherë pas vizitës, të burgosurve nisën të zhvendosen nga kampet në një destitacion të panjohur. Ata u pushkatuan në grupe në Pyllin e Katinit pranë Smolenskut në Rusi.

/Kalendari Enciklopedik Shqiptar

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close