Advertisements

Vetmia rrit shumë rreziqe

ATSH-ANSA/ – Vetmia dhe mbi të gjitha, izolimi social mund të rrisë rrezikun e patologjive kardiovaskulare, demencës, depresionit dhe sëmundjeve të tjera, të cilat janë të lidhura me një rritje të inflamacionit kronik në të gjithë trupin.

Për të arritur në këtë përfundim është bërë një analizë e gjerë e realizuar nga ekspertë të universitetit ”Brunel” të Londrës dhe kërkimi është botuar në revistën ”Neuroscience & Biobehociational Review” duke përdorur të dhëna prej 30 studimesh të botuara mbi izolimin shoqëror dhe vetminë.

Inflamacioni kronik ka qenë i lidhur me disa sëmundje, nga diabeti tek çrregullimet kardiovaskulare.

Hipoteza e studiuesve është se vetmia dhe izolimi mund të dëmtojnë shëndetin e dikujt duke promovuar një gjendje të inflamacionit kronik.

Ekspertët kanë arritur në konkluzionin se izolimi shoqëror (dhe pjesërisht vetmia) shoqërohet me vlera të rritura të proteinës reaktive C (përqendrimi i së cilës në gjak matet në mënyrë rutinore në analizat klinike pikërisht për të vlerësuar gjendjen inflamatore) dhe fibrinogjenit, një molekulë që nxit koagulimin e gjakut.

Ekspertët besojnë se izolimi social mund të çojë në një gjendje të rritur të inflamacionit kronik për shkak të stresit të lidhur me gjendjen e izolimit; përjetësimi i një gjendje stresi, në fakt, është shoqëruar vazhdimisht me mosfunksionime të sistemit imunitar dhe nivele të larta të inflamacionit.

”Izolimi shoqëror vepron njëkohësisht në mënyra të shumta për të kompromentuar shëndetin tonë”, theksuan autorët.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close