Advertisements

Letër publike Isa Mustafës: “Unë jam Kadrush Radogoshi…”

Letër publike Isa Mustafës: “Unë jam Kadrush Radogoshi autor i 20 veprave letrare. Fitues i shumë çmimeve letrare në Kosovë, por edhe në Kanada. Kam qenë kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Kam gradën Magjistër i shkencave filologjike dhe më është pamundësuar doktoratura për shkak se jam burgosur politik në vitin 1981 në bazë të nenit 133 al.1 të kodit penal të ish Jugosllavisë.”

LETËR PUBLIKE ISA MUSTAFËS

Isa,
ABC-ja e kulturës së shkrimit na mëson, që kur i drejtohemi me shkrim dikujt, duhet t’i adresohemi me saktësi mundësisht sa më të madhe. Në këto raste zakonisht emri, kuptohet i përveçëm, i marrësit të letrës paraprihet nga një emër tjetër i përgjithshëm. Në kohën e ngritjes sate në pozita politike përdorej emri “Shok-u” dhe ti je mësuar fillimisht t’ua thuash të tjerëve e pastaj edhe ta dëgjosh nga të tjerët. Unë nuk e paravendosi dot këtë emër të përgjithshëm para emrit tënd personal sepse as nuk të kam shok dhe as nuk jemi në kohën, kur ti ishe zyrtar i lartë i Sllobodan Millosheviqit dhe bashkëpunëtor i Rrahman Morinës e mbi të gjitha sepse këtë fjalë tipat si ti jo vetëm e kanë zbrazur nga kuptimi i saj fillestar, por e kanë shndërruar në fjalë paçavër, prandaj kultura ime e shkrimit nuk më lejon të fyej edhe pse ti e meriton një gjë të tillë. Sot edhe në botën shqiptare zakonisht paravendoset emri i përgjithshëm “Zotëri” dhe shpreh respektin e autorit të shkrimit për marrësin. Të them të drejtën kam shumë arsye të mos e përdor para emrit tënd emrin “Zotëri”, por dy janë kryesoret: së pari as të parin e as të mbramin në aspektin e pozicionit social nuk e ke pasur zotëri dhe së dyti emri “zotëri” nënkupton vlera emancipuese në shumë aspekte, të cilat ti nuk i ke e me gjasë nuk do t’i kesh kurrë.

Isa,
Gjithashtu në kulturën e shkrimit është e domosdoshme të tregohet se kush është ai, që të shkruan letër, prandaj në këtë kontekst po të tregoj se kush jam unë, që po të drejtohem me këtë letër. Unë jam Kadrush Radogoshi autor i 20 veprave letrare të zhanreve të ndryshme ( 11 libra me poezi, 4 libra me ese, kritikë dhe studime letrare, 3 romane, një dramë dhe një libër dokumentar për krimet serbe në Gjakovë). Jam fitues i shumë çmimeve letrare në Kosovë, por edhe në Kanada. Kam qenë kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Kam marrë gradën Magjistër i shkencave filologjike dhe më është pamundësuar doktoratura për shkak se jam burgosur në vitin 1981 në bazë të nenit 133 al.1 të kodit penal të ish Jugosllavisë. Pra është koha kur ti po ngjisje shkallët e karrierës politike, duke diferencuar në Universitetin e Prishtinës. Në vitin 2010, i zhgënjyer me politikën nepotiste dhe të kriminalizuar në Kosovë jam vendosur në Kanada së bashku me tërë familjen time. Në Kanada kam kryer 8 semestra të studimeve interkulturore dhe anglishtes si gjuhë e dytë. Gjerë tani jam i prezantuar në mbi 10 antologji kanadeze dhe kanë shkruar për mua emra të njohur të letërsisë kanadeze, kuptohet në disa prej gazetave më të njohura kanadeze. Jam anëtar i tri asociacioneve të shkrimtarëve kanadezë. Thënë troç nuk jam anëtar i asnjë partie politike kosovare apo kanadeze. Kjo nuk do të thotë se nuk më intereson se çka ndodhë në atdheun tim.

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close