ÇFARË NDODHI ME PARATË E HITLERIT PAS VDEKJES SË TIJ?

Është e vërtetë se Mein Kampf e bëri Hitleri një njeri shumë të pasur.

I shkruar fillimisht si një trakt politik, por edhe si një mënyrë për të hequr shpenzimet e gjyqit të Hitlerit për tradhëti në vitin 1924, libri është përkthyer në 16 gjuhë dhe ishin shitur rreth tetë milionë kopje në kohën e vdekjes së autorit të tij, në vitin 1945.

Në ndërkohë, është vlerësuar të ketë fituar rreth 1 milion dollarë në vit në honorare, të cilat financuan blerjen dhe zgjerimin e vendbanimit të tij në Alpe, në Berghof pranë Berchtesgaden.

Megjithatë, pavarësisht të gjithë pasurisë së dukshme, Hitleri ishte një karakter tepër asket, i cili kishte pak “ndjenja” për paranë, dhe – kur u bë Kancelar dhe Führer – kishte shumë pak nevojë për të.

Në të vërtetë, ai madje zgjodhi të heqë dorë nga paga kancelarit të Rajhut dhe, si kujton shërbyesi i tij kujton, nuk mbante asnjëherë vetë para. Kështu, honoraret nga Mein Kampf u administruan nga menaxheri i biznesit të Hitlerit, Max Amann, drejtor i botuesit të tij, Franz Eher Verlag në Mynih – një nga shtëpitë botuese më të pasura dhe më me ndikim në Gjermaninë naziste.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close