As qe mund te flitet per Grek para 9000 vjetesh.

shkruan Ermal Musaj

As qe mund te flitet per Grek para 9000 vjetesh.
Ata datojne mbas luftes se Trojes, kur filluan shtegtimet e medha.
Gjithsesi botkuptimi qe shpreh fjala Grek nder shekuj do te ndryshoj aq shume saqe mund te themi “Qimja u be tra”

1- Greket autentik.
Per here te pare permenden nga Aristoteli me emrin Graii.
Ai i referon ata si eterit e popullit te Greqise se asaj kohe.
Graii jane popullata qe zbresin nga Dardania(Kosova) pra Iliria e atehershme.
Zbresin ne Jug te Ilirise nen fiset e Doreve , Joneve dhe Akejve duke pushtuar Pelasget.
Kjo periudhe thekson emertimet e fiseve Ilire tashme ne skajet jugore te gadishullit me te njejta fjale sikur fiset Ilirike qe ndodhen ne Dardani e me gjere, per te kujtuar prejardhjen e tyre.

Me vone kete te dhene e marrin Romaket duke emertuar popullsine e cila kishte krijuar Qytetrimin Helen per t’i quajtur Graik.
Emri Graii pranohet si fjale Ilire dhe lidhet me fjalen Shqipe “Gryk”, sepse keto popullata Ilire te cilat zbriten poshte gadishullit,ishin te eger dhe jetonin neper gryka malesh.
Pra njerez grykash.
Ne Shqip mund te hamendsohen akoma me teper shpjegime.
Edhe qytetrimi Helen do te quhej i tille si pasoje e prejardhjes se ketyre fiseve kryesore Hyllire tashme te Greqise se asaj kohe, nga fjala Hyllanë-Hyllinë , sikur perdoret ne poemen e II epike te Homerit , Hylli-Ada., por e perkthyer ne gjuhen “Ko – ë – një, Që -Është-një” pra “Koine” te dialektit elitar te kohes,te Atikes.
Gjuhe teknike per bashkimin e gjithe popujve qe jetonin asokohe.

………

2-Grek sikur u referohen Romaket.(Graik)
Ka ndryshim me 1- sepse tashme therriten Grek edhe popullsi jo Ilirike qe kishin ardhur nga Egjipti, Etiopia, Frighia,Thrakia etj si pasoje e Qytetrimit Helen.
Ne Gjermanishten Mesjetare keta quhen “Gryk”.
………

3-Grek sikur referohen ne kohen e Bizantit.
Pra besimtare te besimit ortodoks pavarsisht ciles etni i perkisnin.
(Italian,Arberor,Gjeorgjian, Armen,Hebrej,Grek2,Pers,Arab, etj dhe me vone Sllav,Osman,etj.
Kjo periudhe ndryshe i quante te gjithe keta Bizantine ne pergjithesi Romei, dhe besimin fetare Grek.
Pra Grek = Ortodoks.

Greek Orthodox Rite
(Arber,Latin,Armen…….)
and
Roman Catholic Rite.(Arber,Latin,Gjermanik…..)
Keta Grek shquhen per masakrat kunder Grekeve 1.atyre autentik.
………

4-Grek mbas 1821.
Pavarsia e Greqise
Keta jane nje rezultante e 3 pikave te meparshme bashke.
Ilir + Graik + Romei.
Pra Grek 1 me perfaqsues Arvanitet
Grek 2 me perqafimin e qytetrimit Helen dhe propagandes reklamuese te atij Qytetrimi si krijim i paraardhesve te tyre.(ideologji)
Grek 3 me piken kushtetuese
-kush eshte ortodoks eshte Grek.(doktrine fetare)
Pra me mosnjohje etnike por fetare.
Konglomerat popujsh te detyruar ne besimin ortodoks.
Pra Romei, te cilet u ben grek me ligj kushtetues.
per shuarjen dhe asimilimin e grekeve 1 pra Arvaniteteve.
Shteti i tyre beri dhe marrveshje me Turqine per shpernguljen e 1.5 mln Romejve nga Turqia(Romei te ndryshem)te cilet i perhapi ne shume qytete te Greqise.1921, dhe tkurrjen e botkuptimit Arberor autokton, qe u mbijetoj shekujve.
Pra Greqia moderne eshte nje krijim me popullsi kryesisht Arberore te orientuar ne ideologji dhe doktrina asimiluese
………

Te gjitha keto kuptime qe merr fjala “grek” ne shekuj shoqerohen dhe me gjuhet perkatese.
Keto te dhena jane te referuara ne studime te plota nga historian , akademi, enciklopedi etj te ndryshme.
Pra jane te dhena te bazuara shkencerisht.

Bota shkencore per termin Grek perdore pikerisht nr .3 ngaqe dihet shume mire se cfare perfaqsojne.
Grekerit sot nuk jane aspak Helen.
Helen eshte Hyllini qe zbriti ne jug, atehere kur shpiku hekurin dhe pushtoi te gjithe Mesdheun.

Harmman

https://www.facebook.com/mahij.iseni/videos/555609061439004/
Ermal Musaj

P:f.xh

 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close