Edward Lear:Durrësi, 11 Tetor 1848.

. Edward Lear

Durresi dhe Shqiperia ne ate periudhe ndodhej ne perandorine Osmane por ashtu si e shikojme ndodhet nje kala e madhe e cila qendronte ende ne kembe dhe me sa mendohet ka qene deri ne fillimet e 1900!
Per gjithe shkatrimet ne trojet tona ne kemi fajesuar gjithmone perandorine pushtuese por me sa duket jemi pak gabime. Kjo pikture dhe disa te tjera tregojne se deri ne kete kohe nje pjese te kalave te periudhes Ilire Romake e Bizantine kane qene ne kembe por pyetja qe behet eshte: kush na i shkatrroi!??

Thuhet qe pushtuesit e shekullit 19 kane bere disa shkatrime por e verteta qendrone se pasi u shpalle pavarsia shteti shqiptare pothuajse nuk kishte kontroll mbi vendin dhe banoret e zonave duke qene injorante pa shkolle te varfer i prishen kalat e vjetra per te ndertuar shtepite dhe stanet e tyre. Prandaj te dashur miq si na ka treguar historia jone qe nga Iliret e deri tani ne si popull jemi shkatruar dhe pushtuar nga te tjeret në doren tone.

Shkr. Adrian Illyrian

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close