14 Maj 1948 – Izraelitët shpallin themelimin e shtetit të tyre

Kreu i agjencisë hebraike David Ben-Gurion, shpall në Tel Aviv krijimin e shtetin e Izraelit, duke themeluar shtetin e parë hebre në 2000 vjet. Ky akt u prit me zemërim nga vendet arabe. Pak orë më vonë nisën përleshjet mes hebrenjve dhe arabëve, pas tërheqjes së ushtrisë britanike, ndërsa Egjipti ndërmori një sulm ajror kundër Izraelit po atë mbrëmje. Sulmit iu bashkuan të nesërmen Transjordania, Siria, Libani dhe Iraku.

Megjithëse të armatosur keq, izraelitët arritën t’i rezistonin ushtrive arabe, dhe pak ditë më vonë të pushtonin territore kyçe si Galileja, Bregu Perëndimor dhe një rrip territori që lidh rajonin bregdetar me pjesën perëndimore të Jerusalemit.

Në vitin 1949, një armëpushimi i ndërmjetësuar nga OKB-ja, i la Izraelit kontrollin e përhershëm të këtij territori të pushtuar. Largimi i qindra mijëra arabëve palestinezë nga Izraeli gjatë luftës, e la vendin me një shumicë hebreje të konsiderueshme.

/Kalendari Enciklopedik Shqiptar

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close