Ultimate magazine theme for WordPress.

“Danas”-Stjepanoviq nga Fondi Humanitar:Mbi varrezën masive të viktimave shqiptare në Batajnicë,të ndërtohet qendër përkujtimore – jo kishë.

Ka një shtresë të njerëzve në Serbi të cilët si zakonisht janë të mbledhur rreth Fondit Humanitar të humanistës së njohur serbe Natasha Kandiq,të cilët janë kundër një Serbie e cila nuk i dënon kriminelët e luftës si dhe kundër një Serbie që kryen krime dhe i fshehë ato.

Shoqëria serbe është shumë e helmuar nga nacionalizmi fashist serb,dhe edhe pas gjithë atyre viteve nga përfundimi i luftrave në ish-Jugosllavi dhe dërgimit të Millosheviqit në Hag ende nuk është se ka ndrruar shumë,me përjashtim të pak njerëzve nga Fondi i lartëpërmendur dhe disa mediumeve ,aty këtu që mundohen të jenë sa më reale.

Edhe me rastin e lajmit se Serbia-Kisha serbe planifikon të ndërtojë objekt fetar mbi trupat e shqiptarëve të varrosur në varr masiv në Batajnicë,ka pasur disa reagime për të shfaqur një shkendijë të vogël në errësirën mediale në Serbi,sidomos në raport me krimet e Serbisë ndaj Shqiptarve.

Është gazeta beogradase Danas e cila ka shkruar dhe ka dhënë reagimin e Fondit Humanitar në lidhje me këtë.
Sot, kemi një përpjekje të përbashkët kishë-polici për të mbuluar fshehjen duke ndërtuar një kishë – ka komentuar Nemanja Stjepanović nga Fondi Humanitar për Danas për vendimin që pranë terrenit të trajnimit të Njësisë Speciale Anti-Terroriste (SAJ) të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë në lagjen Batajnica të Beogradit ku në vitin 1999. Qindra shqiptarë të Kosovës u sollën dhe u varrosën aty,dhe në vend të një qendre përkujtimore – ndërtohet një kishë.

Është një nga varret më të mëdha masive të gjetura në ish-Jugosllavi, nga i cili u zhvarrosën më shumë se 700 trupa, përfshirë 75 fëmijë, gjë që ishte arsyeja që Fondi për të drejta Humanitare të nisë një iniciativë për ndërtimin e një qendre përkujtimore në atë vend. Krimi kundër civilëve të varrosur në Batajnica u krye nga forcat ushtarake dhe policore serbe gjatë konfliktit me shqiptarët e Kosovës, dhe kufomat u transportuan në varreza masive në Serbi, përfshirë Batajnica,shkruan më tutje në artikullin në “Danas”.

Për të vazhduar më poshtë me komentin e Nemanja Stjepanoviq i cili hotë:- Të fshihet kujtimi i kohës kur trupat u sollën nga Kosova në varreza masive në Serbi nga frigoriferë dhe për të parandaluar çdo mendim në nevojën për të shënuar vendin në mënyrë dinjitoze ku u varrosën 744 trupa në , duke respektuar viktimat, përfshirë gra dhe fëmijë.
Veçanërisht bizare në tërë këtë histori rreth ndërtimit të kishës,e siç u tha nga Kisha Ortodokse Serbe, anëtarët e SAJ “gërmuan me duart e tyre ” themelet. Rezulton se anëtarët e asaj njësie përdornin përvojën e gërmimit të fituar në prill 1999, kur ata po përgatitnin varre masive, për nevojat e ndërtimit të një kishe. Një tjetër kontribut simbolik në përfundimin se kisha do të ndërtohet mbi themelet e krimit. Besimtarët e sinqertë do të pengohen në pragun e asaj kishe.

Duke komentuar qëndrimin plotësisht injorant të të gjitha autoriteteve nga viti 2000 e deri më sot kur bëhet fjalë për këtë temë, bashkëbiseduesi i Danas thekson se gjatë periudhës së shkurtër të sundimit të Zoran Gjingjiqit, ato varreza masive u zbuluan, se u krye një hetim policor, i cili tregoi pa mëdyshje se strukturat e MPB-së përfshirë SAJ-in, kreu urdhrin e Slobodan Millosheviqit për të fshehur kufomat.

– Ajo që ndodhi pas kësaj, ilustrohet më së miri me përgjigjen e vitit të kaluar të Ministrisë së Brendshme në hetimin e Fondit Humanitar për atë që po ndodh në qendër të SAJ-it”13. Maj ”në Batajnicë. Na u tha që ekzistojnë “aktivitete të përditshme në lidhje me trajnimin dhe stërvitjen” e forcave speciale. Pas zhvarrosjes së 744 kufomave, varret u mbyllën dhe u shkelën me masë shtesë gjatë ushtrimeve të anëtarëve të SAJ. Ndërtimi i kishës në atë vend është në të vërtetë një rezultat natyror i qëndrimit të shoqërisë ndaj vendit ku ishin fshehur kufomat e kaq shumë njerëzve të pafajshëm për dy vjet – mendon Nemanja Stjepanoviq.

Kur Stjepanoviq u pyet nga “Danas” nëse mund ta imagjinojë situatën, gjegjësisht reagimin e publikut, njerëzve të thjeshtë, nëse në një moment qeveria me të vërtetë vendos të ndërtojë një qendër përkujtimore në Batajnica, Stjepanoviq kujtoi reagimin e publikut pasi njoftoi informacione për varret masive në atë vend.
– Kur në pranverë të vitit 2001 në lidhje me varret masive në Batajnica u raportua në lajmet e asaj kohe, publiku u trondit dhe njerëzit folën me dënime për krimet e Millosheviqit. Megjithatë, kjo ishte jetëshkurtër. Në ndërkohë, u cimentu narracioni për pafajësinë e luftës së ushtrisë dhe policisë serbe, dhe, për të cituar Ministrin e Luftës, pasoi “një kohë krenarie e qetë”. Qendra përkujtimore me siguri do ta zvogëlojë atë krenari dhe kjo është arsyeja pse unë nuk jam i sigurt që publiku do ta pranonte. Vite më parë, njerëzit këtu flinin në heshtje mbi varret e zbuluara, ndoshta disa të pazbuluara, dhe duket se është në interes të të gjithëve, sidomos autoriteteve, ta mbajnë atë në atë mënyrë – përfundon bashkëbiseduesi i Danasit.

/Përgatitur nga /proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close