Euractive:Gjermania përfitoi nga emigrimi i mjekëve dhe infermierëve gjatë pandemisë

Gjermania është përballur me mungesë mjekësh për vite me radhë, kështu që Dhoma e Mjekësisë paralajmëroi vitin e kaluar se kjo mund të shkaktojë probleme serioze në ofrimin e shërbimeve shëndetësore. Sidoqoftë, kriza me koronavirus tregoi se si Gjermania përfitoi nga emigracioni, shkruan portali Euractive.

Shumë nga masat e marra nga qeveria gjermane gjatë pandemisë për të parandaluar përhapjen e infeksionit shërbyen një qëllim – mbrojtjen e sistemit shëndetësor nga mbingarkesa.

Një nga grupet që u synua javët e fundit për të ndihmuar në fushën e shëndetit, ishin edhe mjekë të huaj që ende nuk kanë marrë një leje pune në Gjermani.

Drejtuesi i një iniciative të tillë ishte Dhoma Mjekësore e Provincës së Saksonisë.

“Ne e dërguam ftesën kryesisht përmes Facebook”, – shpjegoi Knut Keller, një zëdhënës i dhomës, për “Euraktiv Gjermani”, duke shtuar se reagimet më pas u përpunuan dhe u vunë në dispozicion autoriteteve kompetente shëndetësore.

Sipas tij, personeli shtesë nënkupton “lehtësim të konsiderueshëm” në kujdesin e të sëmurëve, edhe pse mjekët emigrantë, sepse ende nuk kanë licencë, mund të punësohen vetëm nën mbikëqyrjen e mjekëve të akredituar.

Dy javë pas Saksonisë, një ftesë e ngjashme u dërgua nga Dhoma Mjekësore e Bavarisë, e cila është një nga dy provincat gjermane më të goditura.

Në fillim të majit, më shumë se 660 mjekë pa licencë gjermane iu përgjigjën asaj thirrje.

Dikush më vonë, qeveria e North Rhine-Westphalia lehtësoi kushtet për të marrë një licencë profesionale për mjekët e huaj, kështu që në një pandemi mund të kishte punonjës shtesë mjekësorë dhe të lehtësonte stafin e spitalit.

Në fund të marsit, në Gjermani u lansua portali online “match4healthcare”, i cili u zhvillua nga studentët dhe i cili ndërmjetëson në gjetjen e punës midis klinikave dhe shtëpive të pleqve dhe kujdestarëve, stafit mjekësor dhe studentëve të mjekësisë në të gjithë vendin.

Në të gjitha këto veprime, një nga kushtet ishte një komandë solide e gjuhës gjermane, e cila shpesh është problemi më i madh për mjekët nga vendet e tjera kur marrin licencën për të punuar në Gjermani.

“Pengesa e gjuhës është shpesh pengesa më e madhe në procesin e licencimit,” tha Andreas Weber, drejtor i Akademisë së Edukimit të Biznesit (FAW).

Institucioni gjithashtu ndihmon mjekët e huaj, kujdestarët dhe personelin mjekësor që të marrin një licencë, ndër të tjera, duke u ofruar atyre, përveç kurseve bazë të gjuhës profesionale.

Sipas Weber, është ideale kur pjesëmarrësit e këtyre kurseve tashmë punojnë herë pas here në sektorin e mjekësisë, dhe për të mundësuar këtë, instituti bashkëpunon me partnerë të ndryshëm, të cilët mund të bëjnë të mundur angazhimin e tyre në praktikë.

Në shtator të vitit 2019, në Gjermani, sipas të dhënave zyrtare, 365.000 qytetarë të vendeve të mbuluara nga e drejta e azilit, kanë punuar në punë për të cilat paguhet sigurimi i detyrueshëm shoqëror.

Nga ky numër, më shumë se katër për qind kanë punuar në kujdesin shëndetësor.

Këto vende përfshijnë Afganistanin, Eritrea, Irakun, Iranin, Nigerinë, Pakistanin, Somali dhe Sirinë.

Sipas një studimi të Institutit të Ekonomisë gjermane në prill të këtij viti, numri i shtetasve të huaj të punësuar në Gjermani në kujdesin shëndetësor dhe shtëpitë e pleqve u rrit me 121,000 ndërmjet 2014 dhe 2019, duke zënë 3.4 për qind të të gjithë të punësuarve në të dy fushat.

“Efektet pozitive të migracionit nuk duhet të zhduken plotësisht nga ligjërimi publik”, tha autori i studimit, ekonomisti Vido Gajs-Tene, duke theksuar se në pandemi ishin emigrantët që dhanë një kontribut të madh në përmirësimin e situatës.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close