Poli i Jugut po ngrohet më shpejt se sa pjesa tjetër e botës

ATSH-DPA/ – Poli i Jugut ka rritur normën e ngrohjes globale në mbi tre herë në tre dekadat e fundit, sipas një studimi.

”Temperatura në Polin e Jugut është rritur me rreth 1,8 gradë Celsius në 30 vitet e fundit, që është më shumë se tre herë se sa mesatarja botërore”, sipas një studimi të kryer nga universiteti ”Victoria” i Zelandës së Re dhe botuar në revistën ”Nature Weather Change”.

”Rezultatet sfidojnë një konsensus të përgjithshëm shkencor që Poli i Jugut ka qenë imun ndaj ngrohjes dhe studimet sugjerojnë që rritja e temperaturës mesatare është e lidhur me ndryshimet natyrore të motit në tropikë”, tha shkencëtari Kyle Clem në një deklaratë.

Studimi arriti në përfundimin se temperaturat e sipërfaqes së ngrohtë të sipërfaqes së detit te tropikët dukej se kishin forcuar ciklonet në oqeanin Atlantik duke nxitur ajrin e ngrohtë dhe të lagësht për të kaluar më tej në Antarktidë.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close