KUSH ISHIN GOTHET QE PUSHTUAN EUROPEN!

Ne shekullin IV Perandoria Romake ishte ne veshtiresi te madhe pasi nje fuqi e madhe kishte ardhur nga lindja nga Hunet. Dyndja e ketyre te fundit ne Europe shkaktoj shume trazira duke bere qe shume popuj te emigronin nga veshtiresite. Nje nga keta popujt ishin Gothet apo Gotet( barbaret) nje popull qe klasifikoheshin si Gjermanike qe jetonin midis Rumanis dhe Ukraines se sotme.

Nje grup i ketyre u detyruan te emigronin drejt Romes me prijesin e tyre Alrik per tu kerkuar nje toke ku te jetonin sepse ishin ne zi buke por perandoria Romake e cila drejtohej nga Ravena nuk u dha zgjidhje qe kshu Gothet pasi e kishin rrethuar qytetin e perjetshem Romen e shkatruan ate dhe me pas u hodhen per ne France nga ku pushtuan gadishullin Iberik duke formuar Mbreterine Visigote te cilen e mbajten deri nga shekulli i VIII pasi u pushtuan nga Kalifati Islamik.

Pas renies se Hunve nje tjeter grup i Gothve te drejtuar nga Teodorik i Madhe emigroj ne Ballkan nga ku pushtoj gjithe Italine dhe formoj mbreterine Ostrogothe te cilen e humben pak vite me vone nga Perandoria Romake e Lindjes. Per here te fundit si popull Gothet u permenden nga shekulli XIV ne Krime. Sipas Historianit Goth Jordanes Gothet vinin nga skandinavia nga Suedia e sotme ku eshte nje ishull me emrin Gothland ( Toka e Gothve). Keta ne histori u quajten si dyndjet barbare te cilet trazuan Europen me sulmet e tyre te deshperuara per te mbijetuar. Pak shekuj me vone do te ishin vellezerit e tyre Vikinget te cilet plackiten kontinentin. Sot nga Gothet ne kemi arkitekturen e tyre qe u perdore nga Europa per katedralet dhe shume ndertesat e tyre te medha qe quhen te stilit Gothik.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close