Covid19 – Konstatim: rreth 3-5% te popullates ne Kosovë jane te infektuar

Deri tani me Ks kemi 300 vdekje; fatin e keq pritet ta gjejne edhe rreth 200 te tjere qe jane tashme te infektuar (10-14dite x ~16 vdekje/dite mesatare). (@ Avdullah Hoti, Besnik Tahiri)

IFR (infection mortality ratio) sipas studimeve globale sillet rreth 0.5-1.0%. Pasur parasysh moshen mesatare ne Ks, me siguri kjo shifer eshte me afer 0.5-0.7%, qe nenkupton rreth 500/0.5% reapektivisht 0.7% = 70-100k te infektuar, apo 3-5%.

Ne nje hulumtim te ardhshem qe po shpresojme ta beje komuna e Prn me serology testing, mund ta vejme kete hipoteze (ifr/cfr) ne test, si dhe te prognozojme lakoren, rrezikun sipas moshave dhe semundjeve shoqeruese, si dhe nevojen per spitalizim ne numra pacientesh… eshte e tmerrshme qe qeveria nuk ka bere asgje te ketille deri tani!!!

P.s. nese marrim nr e vdekjeve ne dite x 100-200 mund te kuptojme perafersisht nr e te infektuarve para rreth 10 ditesh dhe mesojme lakoren e rritjes se infektimeve dhe R0 factor. Ne Ks nese konstatojme ~12 vdekje/dite kemi rreth 1700 te infektuar ne dite, apo 7-8x nr i raportuar.//Bleron Baraliu

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close