Fenomeni muzikor “Modern Talking”

Moderne Talking ishte një dyshe gjermane muzike pop përbërë nga kompozitori, producenti dhe këngëtari Dieter Bohlen dhe gjithashtu këngëtari Thomas Anders, themeluar në Berlin, Gjermani Perëndimore në fund të vitit 1983. Ishte grupi më i suksesshëm pop në Gjermani (nga shitjet). I formuar për herë të parë në fund të vitit 1984 (Anders ishte 21 vjeç), papritur u bënë jashtëzakonisht popullorë me hitin e tyre disko, “You’re My Heart, You’re My Soul”, “Ti je zemra ime, ti je shpirti im”, i cili më pas u pasua nga “You Can Win If You Want”, “Mund të fitosh nëse dëshiron” dhe “Cheri, Cheri Lady”.

Qarkulluan dy albume në vit nga viti 1985 deri në vitin 1987, ndërkohë që promovuan edhe këngë të tyre në televizion në të gjithë Europën. Pas ndarjes në vitin 1987, dueti u ribashkua në vitin 1998, fillimisht vetëm duke testuar ujërat me versione të reja këngësh hit duke arritur papritur përsëri në krye të listave. Bohlen dhe Anders u ndanë përsëri në vitin 2003 për shkak të mosmarrëveshjeve të papajtueshme (ata kurrë nuk kishin qenë miq). Thomas Anders filloi menjëherë një tjetër karrierë solo, ndërkohë që Bohlen kishte filluar të kushtonte pjesën më të madhe të kohës për talentet e reja, veçanërisht ato që zbuloi në edicionin gjerman të shfaqjes televizive Pop Idol / American Idol. Shitjet globale të regjistrimeve të Talking Modern ishin 120 milionë copë, sipas BMG në qershor 2003, dhe ato janë bërë pjesët gjermane më të shitura në historinë e muzikës, deri më tani kanë tejkaluar edhe Frank Farian’s projects, Boney M dhe Milli Vanilli, Enigma e Michael Cretu, Sandra , Scorpions, Snap! dhe Rammstein. Moderne Talking ishin të suksesshëm në Europë, Azi, Amerikën e Jugut dhe disa vende afrikane.

Në Mbretërinë e Bashkuar arritën dhjetëshen e parë vetëm një herë me këngën “Brother Louie” (në vitin 1986). Nuk u ndjenë mirë për promovimin e këngës së tyre atje për shkak tse qarkulluan në Angli si një grup homoseksual si Erasure dhe Culture Club. Në të vërtetë, në Mbretërinë e Bashkuar “Brother Louie” konsiderohet nga ata që e kujtojnë si asgjë më shumë se një regjistrim risi nga një hit i habitshëm. Ishin pothuajse të panjohur në Amerikën e Veriut sipas standardeve të përgjithshme, kurrë nuk u shfaqën në listat e atjeshme dhe për shkak të mungesës së përkrahjes nga një kompani regjistrimi dhe mungesës së kohës pasi nuk shkuan për të promovuar muzikën e tyre. Kompozitori Dieter Bohlen përdori tekse të krijuara nga intelektualë dhe muzikë inteligjente të sintetizuar, e cila ishte jashtë modës në Shtetet e Bashkuara, përpara se të formohet edhe Moderne Talking.

Në vitin 2006 Bohlen përfshiu një mesazh të fshehtë në këngën e tij “Bizarre Bizarre”, kur luhej prapa: “Nuk do të ketë kurrë fund të Talking Modern”. Megjithatë, Bohlen tha se “kishte për qëllim të thoshte se muzika e Moderne Talking do të jetojë përgjithmonë”. Anders mbajtur këngët e Modern Talking në repertorin e tij dhe prodhoi këngë ntë ngjashme për regjistrimet e tij solo (“Girl Independent”). Në vitin 2006 prodhoi një album të versioneve Swing dhe Jazz të këngëve popullore (përfshirë edhe hitin e parë të Modern Talking). Bohlen ka shkruar dy libra autobiografikë, njëri prej të cilëve është edhe historia e detajuar e Modern Talking nga perspektiva e tij dhe ka shitur një milionë kopje në Gjermani. Si pasojë u kritikua ashpër për padrejtësinë e tij ndaj njerëzve me të cilët punoi. Si rezultat i kësaj, u tërhoq nga publiku për një vit deri në vitin 2006, kur tha se ndiente keqardhje për nxjerrjen jashtë qarkullimit të librit të dytë. Anders nuk ishte i vetmi që ngrinte akuza kundër Bohlen dhe që kërkonte që pjesët e librit të modifikoheshin. K.E

/Kalendari Enciklopedik Shqipëtar

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close