Shqipëria merr sisteme pa pilot nga SH.B.A.,të tilla çfarë i ka Ushtria amerikane ,Gjermania , Britania e Madhe …

Më 31 korrik, Komanda Kontraktuese e Ushtrisë amerikane njoftoi blerjen e dronëve dhe softuerëve Puma për Ministrinë e Mbrojtjes së Shqipërisë si përdoruesi i fundit.

Kontrata pritet t’i jepet AeroVironment (AV) me bazë në Kaliforni, një prodhues i sistemit pa pilot të RQ-20B Puma që prodhon një shumëllojshmëri të sistemeve pa pilot, sistemeve të raketave taktike dhe zgjidhjeve diellore pseudo-satelitore për përdorim në telekomunikacionin me brez të gjerë.

Sistemet e pritura Puma duhet të blihen nga një burim, një kontratë me çmim fiks, zbatimi i së cilës do të pajiset me gjashtë sisteme të vogla pa pilot RQ-20B Puma Block AE, tre sisteme lidhjesh të të dhënave Kodi Tregtar M3 / M4 / M6, gjashtë pako fillestare të paketave. pjesë, 7 grupe të RSTA me softuer dhe mbështetje logjistike dy-vjeçare në formën e Paketës Push dhe një klasë për pajisje të reja OCONUS, shkruan portali Tangosiks.

Përpjekjet e Komandës kanë për qëllim arritjen e një marrëveshjeje deri më 30 dhjetor të këtij viti, dhe dorëzimi i pajisjeve të kërkuara për Forcat e Armatosura shqiptare do të përfundojë brenda 24 muajve, d.m.th. deri në fund të vitit 2022.

Investimi i parë i madh në ndërtimin e aftësisë së Forcave të Armatosura të Shqipërisë për të operuar sisteme pa pilot duhet të rezultojë në pajisjen e ushtrisë me një lëshues të vogël me energji baterie dhe të drejtuar, i projektuar kryesisht për mbledhjen e inteligjencës, mbikëqyrjen, zbulimin dhe detyrat e zbulimit të synuar përmes përdorimit të tërheqësve. pajisje që përbëhen nga një kamerë optoelektronike dhe infra të kuqe. Mund të përdoret gjithashtu për të vlerësuar rezultatet e operacioneve luftarake, patrullimin detar, kërkimin dhe shpëtimin dhe detyrat e kontrabandës antidrogë.

Ka shumë të ngjarë që sistemet pa pilot do të jenë në standardin më të fundit të prodhimit të gjeneratës së tretë “Block III“ i cili është plotësisht i papërshkueshëm nga uji RQ-20B i pajisur me pajisje të fuqishme gimbal Mantis i45 me peshë 1.4 kg që përmbajnë kamera optoelektronikë me rezolucion të lartë 15 megapixel dhe zmadhim 50x, sensorë për operacionet e natës LWIR dhe Sensori i dritës së ulët dhe ndriçuesi lazer me fuqi të lartë që lejon përdorimin në kushte dite, nate dhe kushte të dukshmërisë së ulët, si dhe për operacione mbi tokë dhe det. Një depo opsionale e heqshme është gjithashtu e disponueshme për integrimin e lehtë të aksesorëve për aplikimin e aplikacioneve të ndryshme.

RQ-20B Puma Block III AE ka një interval prej 20 kilometrash dhe mund të qëndrojë në ajër deri në 2.5 orë. Sidoqoftë, gama e fluturakës 6.8-kilogram, i cili është i gjatë 1.4 metra dhe ka një gjerësi prej 2.8 metrash, mund të rritet ndjeshëm në 60 kilometra me ndihmën e antenës LRTA, e cila prodhohet gjithashtu nga AeroVironment.

Sistemi është lehtësisht i lëvizshëm dhe për atë qëllim ai është çmontuar dhe ruajtur në një valixhe të veçantë, në të cilën vendoset edhe një stacion kontrolli i azhurnuar i tokës, i cili përdor një kontroll manual për avionët fluturues, dhe më pas ekziston një laptop i fuqishëm Panasonic Toughbook CF 33 me një ekran të madh dhe tastierë portative.

Që prej fluturimit të parë në 2007, RQ-20 tashmë është prodhuar në mbi 1.000 njësi dhe aktualisht është në variante të ndryshme në shërbim të ushtrisë amerikane, si dhe në Belgjikë, Egjipt, Estoni, Gjermani, Letoni dhe Mbretërinë e Bashkuar.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close