Identiteti Iliro-Arbnor i Patriarkanes se Pejes dhe Vojvodet kelmendas nga Rugova e lavdishme;Vellazeria e Nikqit

Shkruan Paulin Z. Zefi

Studimi  i plote i autorit;dhjetor-2015

*Ky objekt religjoz me zanafille”Dardane(pagane)-Paleokristiane(shek.IV-V)dhe Katolike(1054-1233)”,pervec se eshte uzurpuar nga Ortodoksia serbe qe ne gjysmen e pare te shek.XIII-te por gjithashtu i eshte nenshtruar nje procesi te gjate falsifikimi historik i cili eshte zhvilluar paralelisht me modifikimet strukturore dhe zgjerimet e ketij ansambli ndertimor i cili sot,pas 750-vitesh;na shfaqet ne trajten e nje kompleksi kishtar me stil arkitektonik dhe tipologji ndertimore karakteristike per”Kishat Ortodokse serbe”!!!…..Eshte me te vertete nje fatkeqesi qe ta imponon te ndjehesh i vrare shpirterisht nisur nga vete fakti se ne historikun zyrtar te ketij objekti nuk permendet dhe as nuk shkruhet asgje ne lidhje me zanafillen e saj Iliro-Arberore dhe lidhjet e saj te drejtperdrejta me Dardanet-Arberit-Shqiptaret!!!….Gjithashtu edhe siti-arkeologjik ose vendbanimi antik i qytetit Siparantum(Peja)eshte shkaterruar barbarisht dhe mbi kete territor kaq te pasur me material arkeologjik,eshte ndertuar nje impiant industrial qe i perket fabrikes se akumulatoreve ose baterive!!!….”Siparantum”ishte nje municipium romak(qytet Iliro-romak)i cili per here te pare permendet nga gjeografi i madh”Ptolemeu”por fatkeqesisht cdo gjurme e ketij venbanimi antik,eshte mbuluar gjate ndertimit te impiantit industrial qe permenda pak me lart….

*”Historia e saj Iliro-Arbnore dhe uzurpimi serb”;…

Ky objekt ndodhet ne perendim te qytetit te mrekullueshem te Pejes,prane lumit Bistrica(Lumbardhi i Pejes-dege e lumit Drini i bardhe),ne lindje te”Bjeshkeve te namuna”(Alpet Shqiptare)dhe prane grykes se Rugoves e cila eshte Treva me e bukur ne te gjithe”SHQIPERINE-ETNIKE”.Pjesa qendrore e ketij ansambli ndertimor quhet”Kisha e Apostujve te shenjte”dhe pikerisht themelet e saj se bashku me strukturen murale i perkasin nje”Bazilike Paleokristiane”te antikitetit te vone(shek.V-VI-te)e cila padyshim qe eshte ndertuar nga popullsia e Krishtere Ilire e”Fisit te Dardaneve te fuqishem”te cilet ishin te paret qe e percollen”Mesazhin e Krishtere”tek barbaret sllave dhe me konkretisht tek fisi”Serboi”(serbet).Fatkeqesisht,Historiografia serbe nuk pranon as ekzistencen e hershme te nje objekti te Krishtere dhe aq me keq,te pranojne qe ata filluan te kristianizohen fale kontakteve te para me popullsine autoktone”Ilire”?!?!?…….Sipas tyre;”Kisha e Apostujve te shenjte”u ideua nga Shen.Sava por u ndertua nga Kryepeshkopi.Arseni i I-re(1233-1263) dhe serbet e perqafuan Krishterimin vetem fale Misionareve te Krishtere,greko-bizantine;”Cirili&Metodi”,pra ata(serbet)kane modifikuar,falsifikuar&fabrikuar gjithcka!!!!…….Ne vitin-1054,zhvillohet”Skizma”ose ndarja e Kishes se Krishtere Ekumenike ku Arberia veriore,perfshire te gjithe territorin e Dardanise edhe pse ishte pjese integrale e Perandorise Bizantine,kjo popullsi i qendroi besnike”Selise se shejnte ne Rome”dhe u identifikuan ne baze te ritit”Katolik-Roman”por normalisht qe ketu kishte edhe komunitete te rendesishme ortodokse qe sot jane serbizuar plotesisht!!!…Territori i Dardanise veriore dhe perendimore u pushtua nga Princi i madh i Rashes(Serbia mesjetare),Stefan Nemanja(1113-1199)qe me pas u kurorezua si”Mbret i serbeve dhe i Arberve”i cili ishte gjithashtu,babai i themeluesit te Patriarkanes serbe dhe Patriarkut te pare;”Shen.Sava(1174-1236).Sipas Historiografise serbe;Shen.Sava ishte ai qe e projektoi”Kishen e Apostujve te shenjte”dhe i la amanet pasuesit te tij me origjine bullgare;Patriarku.Arsen i I-re(1233-1263)qe ta ndertoje kete Kishe dhe pikerisht pas ndertimit te saj,ketu do te transferohet Patriarkana Ortodokse serbe e cila qendren e saj te hershme e ka pasur ne”Manastirin.Zhica”….

*”Arkitektura(detaje)dhe fshehja djallezore e elementeve karakteristike qe e identifikojne si pjese e trashegimise se pasur Katolike-Dardane”;….

Kisha e Patriarkanes se Pejes perfaqeson nje ansambel ndertimor te tipit”kompleks manastiror”dhe realisht eshte nje kryeveper arkitektonike e cila jo pa arsye eshte zgjedhur qe te gezoje mbrojtjen e UNESCO-s qe ne vitin 2003.Si pjese integrale te ketij ansambli ndertimor,perfshihen plot 6-objekte te ndryshme te cilat jane;…1)-“Kisha e Apostujve te shenjte”e cila eshte pikerisht”Bazilika paleokristiane Iliro-Arberore”brenda se ciles ndodhen sarkofaget me reliket e shenjtoreve serbe;a)Kryepeshkopi;Shen.Sava i II-te(1263-1271),b)Kryepeshkopi;Shen.Nikodim(1316-1324)&c)Shen.Joanikije;Kryepeshkop(1337-1346)dhe Patriark(1346-1354)…….Realisht eshte e pamundur qe te besh germime arkeologjike dhe as te analizosh muraturen pasi ky objekt eshte pikerisht qendra gravitacionale rreth te ciles jane ndertuar edhe 5-objektet e tjera dhe e gjitha siperfaqja murale eshte e mbuluar me afreske qe i perkasin viteve 1250-1260.etj.etj.Pra gjurmet”Iliro-Arberore”jane mbuluar dhe fshehur nepermjet nje metode shume te rafinuar dhe ne nje menyre te patjetersueshme duke ju mveshur nje identitet te rreme,serbo-ortodoks nderkohe qe jane lyer ose modifikuar edhe afresket mesjetare ku paraqiteshin imazhet e besimtareve Arber me plisa/qeleshe!!!!!!…..2)-Objekti i cili ndodhet ne pjesen lindore te ketij ansambli ndertimor dhe menjehere pas ikonostasit te”Kishes se Apostujve te shenjte”,perfaqesohet nga nje strukture shume e vecante e cila eshte ndertuar nga Patriarku.Arsen i I-re ne gjysmen e pare te shek.XIII-te dhe perbehet nga nje salle e ngjashme me nje navate e ndertuar ne drejtim te qarte veri-jug,ku siper te ciles ndodhet kupola lindore.Ekstremet lindore te kesaj strukture perbehen nga 3-absida ose nje abside e 3-fishte(ketu nuk me lejuan qe ta vizitoj ne muajin dhjetor-2015)……3)-Ne murin jugor te”Kishes se Apostujve te shenjte”ndodhet”Kisha e Nenes se ZOTIT-Hodigetria”e cila manifeston karakteristikat e nje Kishe te tipit bazilike,perbehet nga 5-kolona qe i japin formen e nje kryqi dhe siper saj ndodhet kupola jugore,gjithashtu eshte e pajisur me nje abside ne anen lindore.Ky objekt eshte ndertuar gjate gjysmes se pare te shek.XIV-te(1330)nga Kryepeshkopi.Danillo i II-te.4)-“Kisha e Shen.Nikolles”e cila duke u bazuar tek permasat e saj te vogla,realisht mundet te percaktohet si nje”Kapele Kishtare”dhe eshte ndertuar ne skajin jug-lindor te ketij ansambli ndertimor dhe pikerisht ngjitur me”Kishen e Nenes se ZOTIT(Hodigetria)”.Eshte ndertuar nga Kryepeshkopi.Danillo i II-te ndermjet viteve 1330-1337.5)-“Kisha e Shen.Demetrit”ndodhet ne pjesen veriore te”Kishes se Apostujve te Shenjte”,perbehet nga nje navate e vetme,eshte e pajisur me abside,eshte mbuluar nga afreske te shumta dhe siper saj ndodhet kupola veriore.Brenda kesaj Kishe ndodhen sarkofaget me reliket e;”Patriarkut.Jefrem(1376-1382)dhe Shen.Spiridonit(1382-1387)”.Kjo Kishe eshte ndertuar nga Kryepeshkopi.Nikodim ndermjet viteve 1317-1324.6)-“Narteksi i Kryepeshkopit.Danillo i II-te”e cila eshte edhe struktura me madheshtore e te gjithe ketij kompleksi kishtar dhe ndodhet ngjitur me pjesen perendimore te 3-Kishave kryesore(Apostujve te shenjte,Nenes se ZOTIT&Shen.Demetrit)dhe te tre portiket e ketyre objekteve,komunikojne me kete Narteks te perbashket.Salla e madhe e Narteksit me gjatesi veri-jug,ndahet me dy hapesira nga 5-kolona kuadratike te mbuluara me afreske dhe ne aspektin arkitektonik perben nje analogji te theksuar me gati te gjitha Kishat Katolike te stilit”Romanik-gotik”te ndertuara pikerisht gjate kesaj periudhe ne territorin e veriut te Shqiperise.Ne anen jugore te Narteksit ndodhet porta hyrese dhe e perbashket e ketij Kompleksi kishtar(porta kryesore)dhe sapo te futesh brenda,ne krahun e majte,e vendosur mbi nje piedestal te gjere ndodhet Baptisteri prej mermeri te kuq i cili ka permasa impresionuese.Ky Narteks eshte ndertuar nga Kryepeshkopi.Danillo i II-te ndermjet viteve 1330-1340……Desha te nenvizoj edhe skandalin e nderhyrjeve flagrante te koheve te fundit(viti-2006)nga Kisha Ortodokse serbe e cila ka vepruar pa pyetur UNESCO dhe as Qeverine e RKS,nderkohe qe e ka restauruar te gjithe pjesen e jashtme te Patriarkanes duke i tjetersuar plotesisht elementet e saj arkitektonike te stilit bizantin dhe duke krijuar konturet e nje objekti religjioz karakteristik Ortodoks me tipologji sllavo-ruse apo edhe suvatimi i siperfaqes se ketij kompleksi ndertimor dhe lyerja qesharake me ngjyre te kuqe ku eshte zhdukur pothuajse cdo gjurme autentike.etj.etj……..Pra,me pak fjale;”E GJITHE STRUKTURA E BAZILIKES PALEOKRISTIANE ILIRO-ARBERORE,GJENDET E KAMUFLUAR MJESHTERISHT NE ZEMER TE KETIJ KOMPLEKSI KISHTAR”!!!!!!!!!………

*”Vojvodet Kelmendas nga Rugova dhe Vellazeria-Nikqi;Protektoret trima te cilet derdhen gjakun e tyre per mbrojten e Patriarkanes se Pejes per mbi 350-vite me rradhe”;………

*Pas betejes se”Fushe-Kosoves”(1389),i gjithe territori i Dardanise u pushtua nga Perandoria Osmane ku te njejtin fat e perjetoi edhe Patriarkana e Pejes e cila i mbijetoi djegies dhe shkaterrimit nga ana e barbareve osmane por perfundoi ne letargji te plote aq sa kaloi nen administrimin e Patriarkanes se Ohrit….Ne vitin-1557 u rikthye nen administrimin Kishtar serb por duhej pritur viti-1567 qe ne kete Manastir te rikthehej Selia e Patriarkanes Ortodokse serbe dhe menjehere u ndermor nje proces restaurimi ku gjithashtu u mbulua me afreske e gjithe siperfaqja murale e Narteksit dhe disa pjese te fasades se jashtme…..Por sic dihet,Patriarkana ishte gjithmone e rrezikuar nga osmanet por edhe keqberes te ndryshem,prandaj kishte nevoje per mbrojtje te vazhdueshme nga burra te forte dhe besnike…..Ironikisht;minoranca serbe ose Arberit Ortodokse te sllavizuar qe jetonin ne qytetin e Pejes dhe prane Patriarkanes,dridheshin perpara osmaneve dhe aq me keq perballe Shqiptareve Katolike/Myslimane dhe kjo ishte arsyeja qe ata kishin frike qe ta ndermerrnin persiper nje mision te tille edhe pse sot historine e shkruajne te fallsifikuar aq bukur duke glorifikuar veten,sa nuk e di se si nuk ju vjen turp!!!!!……….Nejse!!!…….Gjate shek.XV-XVI-te,Malesia piktoreske dhe e ashper e Rugoves,u popullua gradualisht nga Fise Malesoresh,shume trima,qe ju takonin”Vellazerive te medha te Kelmendit si;”Nikq,Lajq,Muriq,Vukel&Selce”dhe pasardhesit e tyre,sot,popullojne 13-fshatrat e”Treves me te vecante ne Shqiperi,ajo e RUGOVES”.Rugovanet i perkisnin Besimit Katolik-Roman dhe te gjithe meshkujt ishin luftetar kaq te fuqishem,saqe arriten ta ruajne autonomine duke u perballur egersisht me shume ekspedita ndeshkimore te Perandorise Osmane ku gjithmone dolen fitimtare dhe ruajten statusin e tyre te vecante duke u veteqeverisesur ne baze te”Kanunit te LEKE DUKAGJINIT”……Deri ne vitin 1703 e gjithe Popullsia e Rugoves e konservoi me shume fanatizem,Katolicizmin-Roman,por taksat e renda,lufta per mbijetese,ekspeditat ndeshkimore osmane dhe izolimi i imponuar nga pjesa tjeter e Dardanise,i detyroi qe te perqafonin Besimin-Islam nisur nga arsye te ndryshme…….Shtepia e pare e cila u konvertua ne Islam ishte ajo e”ZHUJ VESELIT(Zhuj-Rugova)nga”Vellazeria-NIKQI”ne fshatin alpin;”Shtupeq i madh-Rugove”…….”Zhuj Veselit”ju ofrua titulli i larte”Vojvode(Prijes ose titull serb ekuivalent me nje Princ)dhe ai e pranoi kete pozicion kaq te larte,duke dhene”BESEN E SHQIPTARIT”ne pranine e burrave te”Fisit”ku te gjithe e mbeshteten unanimisht.Menjehere sapo u shpall”Vojvode i Patriarkanes se Pejes”,ai mori bekimet e Murgjerve Ortodokse dhe emerimi i tij ishte i zyrtarizuar nga vete Veziri i Shkodres me bekimin e Portes se larte(Top kapi)ne Stamboll……..Detyra ose misioni i”Vojvodes se Patriarkanes se Pejes”ishte qe te mbronte vazhdimisht Patriarkanen nga cdo armik i mundeshem deri ne veteflijim…….Praktikisht,Patriarkana tashme gezonte mbrojtjen e te gjithe burrave te KELMENDIT:(Malesi e Madhe,Rugove dhe kudo ku ato jetonin).I njejti proces u zhvillua edhe per”Manastirin e Decanit”(100%-Shqiptar)i cili mbrohej nga”Fisi i madh dhe luftarak;GASHI”……..Patriarkana e Pejes ishte nen kercenim te vazhdueshem por aty ndodhej gjithmone nje trupe e forte nga Shtepia e Vojvodes te cilet ishin betuar qe ta mbronin me jeten e tyre.I pari qe ka dhene jeten per mbrojtjen e Patriarkanes ka qene”Muç Elezi”nga familja e Vojvodeve dhe shkruhet qe Kryemurgu i atehershem e ka lagur doren ne gjakun e tij dhe keshtu e ka vendosur shuplaken e gjakosur mbi murin fortifikues prane portes kryesore te Patriarkanes!!!…Shenja ne fjale e cila adhurohej nga Kelmendasit,eshte zhdukur se bashku me ate pjese te struktures murale si rezultat i vershimeve te ujerave te rrembyera te lumit Bistrica(Lumbardhi)i Pejes…..Pak vite me vone,ne mbrojtje te Patriarkanes,eshte vrare edhe”Veseli-djali i Muç Elezit”, po ashtu edhe i biri i Veselit;”Zhuji”i cili u vra duke mbrojtur Patriarkanen e Pejes…. Po te njejtin fat e kane pesuar edhe 3-djemte e Zhujit;”Beka,Asllani&Kapllani”!!!!!……..Me pas,vendi i Vojvoses u trashegua nga”Rame Kapllani”i cili kur e mori kete pozicion ishte i mitur dhe u caktuar per te vetmen arsye se;pothuajse 53-meshkuj nga Shtepia e tij,ishin vrare duke mbrojtur Patriarkanen…….Rame Kapllani ishte vetem 12-vjec kur ne vitin 1942,komandonte nje trupe te armatosur e cila mbrojti Patriarkanen nga nje tentative e autoriteteve fashiste te Pejes dhe disa ushtarakeve Italiane qe kishin planifikuar per ta bastisur kete objekt por fatmiresisht ky sulm u ndalua fale nderhyrjes energjike nga ana e Prefektit te Pejes tek i cili u drejtuan Rugovanet duke e kercenuar me lufte….Ndersa per numrin e sakte te burrave te tjere trima nga Treva e Rugoves te cilet kane dhene jeten per mbrojtjen e Patriarkanes se Pejes,kam gjetur te dhena shume kontradiktore,prandaj nuk mundem qe te jap nje shifer te sakte!!!………..(LAVDI PER TE GJITHE ATO BURRA)………..

*”Thesari i Patriarkanes se Pejes”;…

Ky thesar shume i cmuar eshte grabitur ne vitin-1688 gjate luftes”Turko-Austriake”pasi Patriarku e kishte derguar thesarin fshehtas ne”Manastirin e Gracanices(Manastir-Arberor)per ta mbrojtur nga hakmarrja e osmaneve,por ky thesar i cmuar u zbulua gjate procesit te plackitjes se ketij Manastiri nga barbari”Jegen Pasha”……Patriarkana e Pejes se bashku me Rugovanet dhe gati te gjithe Shqiptaret e Dardanise ishin bashkuar ne krah te Ushtrise Austriake per ta cliruar Dardanine dhe te gjithe Shqiperine nga Perandoria Osmane,por sic dihet”Sllavo-ortodokset”;e tradhetuan Austrine dhe Shqiptaret,ku si rezultat i kesaj tradhetie;Austriaket u terhoqen duke i lene Shqiptaret te skllaveruar akoma edhe me keq nga dhuna dhe masakrat qe u shkaktuan gjate procesit cnjerezor te ekspeditave ndeshkimore te Perandorise Osmane mbi Shqiptaret e Dardanise!!!……..Gjithashtu ne vitin-1689,Pashai i Pejes”Mahmud Begolli(Begovic)”e ka plackitur Patriarkanen e Pejes per tu hakmarre ndaj Kelmedasve dhe Patriarkut serb te cilet kishin mbeshtetur Austriaket ne lufte kunder Perandorise Osmane…….etj.etj.etj……

*Serbet dhe turqit duan qe ti tregojne botes qe Shqiptaret ne Dardani(Kosove)nuk na paskan Trashegimi Kulturore dhe Monumentale me argumentin se te gjitha Kishat e vjetra ortodokse i perkasin popullit serb,Kishat Katolike te Kosoves lindore jane saksone,Xhamijat i kane ndertuar osmanet dhe ndersa sitet arkeologjike dhe cdo deshmi tjeter materiale ju perket nje substrakti etnik parahistorik,qytetet antike jane ndertuar nga Romaket dhe Bizantinet,Keshjellat jane Bizantine,serbe ose bullgare dhe ndersa Shqiptaret kane ardhur rishtas nga veriu i Shqiperise pas shek.XV-te me ndihmen e osmaneve;kane si trashegimi te vetme;”Kullat dhe Kishat Katolike”……Pra imagjinojeni pak;…………..Cfare manipulimi,tjetersimi,mohimi dhe fabrikimi te Historise ne menyre te paster kriminale!!!………..Ata duan qe te na lene ne erresire por fajin nuk e kane plotesisht vetem armiqte tane shekullore,por sidomos qarqet tona akademike;servile,frikacake,njerez qe shiten me cdo cmim,individe pa dinjitet dhe thellesisht anti-Shqiptare ku fatkeqisht pjesa me e madhe(jo te gjithe),kryesisht vegjetojne,kryejne plagjiatura si intelektuale te rendomte,disa kane kaluar ne letargji dhe nuk merren fare me hulumtime shkencore dhe analiza te thella historike ose,ose;”Ju japin te drejte hipotezave kriminale te armiqve tane duke i pranuar si teori te pakontestueshme”……….

“Rrofte SHQIPERIA ETNIKE dhe KOMBI SHQIPTAR”…..

Nga:Paulin Zefi.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close