Carpenter:Situata e krijuar pas zgjedhjeve në Mal të Zi,ka mundësi të keqpërdoret nga Rusia për të nxitur destabilizim

Ish zyrtari i Pentagonit dhe drejtori aktual i Qendrës Penn Biden, Michael Carpenter, deklaroi se mund të ketë ndryshim të qeverisë në Malin e Zi.

“Komenti im i parë është që zgjedhjet ishin të organizuara në mënyrë profesionale në mënyrë profesionale. Duke gjykuar nga rezultatet, mund të ketë një ndryshim të qeverisë, e cila është një gjë e shëndetshme në një demokraci. Në përgjithësi, procesi zgjedhor duhet të mirëpritet si një hap përpara,” tha ai. në një intervistë për Zërin e Amerikës.

I pyetur nëse qeveria e re mund të dobësojë lidhjet me NATO-n, ai tha se kjo ishte absolutisht e mundur.
“Absolutisht e mundur. Askush nuk duhet të mendojë se orientimi perëndimor i një vendi është i garantuar përgjithmonë, vetëm sepse është bërë anëtar i NATO-s. Nëse merrni shembullin e Hungarisë ose Turqisë nga ana tjetër, do të shihni se ka dyshime të caktuara në lidhje me Aleancën dhe parimet “Në Hungari, kjo do të thoshte afrimi i Viktor Orban me Vladimir Putin. Është e mundur të shohësh diçka të ngjashme në Malin e Zi,” tha ai.

Por kur bëhet fjalë për marrëdhëniet midis Malit të Zi dhe Rusisë, ai deklaroi se paqëndrueshmëria mund të ndodhë nën ndikimin rus, megjithëse shpreson që kjo të mos ndodhë.

“Megjithatë, fakt është se Rusia dhe aktorët e tjerë në rajon janë përpjekur të nxisin paqëndrueshmëri në Malin e Zi. Ata mund të përpiqen të përdorin situatën për të arritur ato qëllime. Dhe për shkak se ekziston kjo përçarje në shoqëri, ata mund të përpiqen ta abuzojnë atë,dhe ta thellojnë atë ”, thotë ai.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close