Essenesit dhe koncepti i tyre i famshëm për ushqimin

Esenët ishin një grup hebre me origjinë të pasigurt, ndoshta të lindur rreth mesit të shekullit të 2-të para Krishtit dhe të organizuar në bashkësi monastike. Ata jetonin në bashkësi të izoluara dhe bënin një jetë vetmitare ose cenobitike. Ndoshta Jezusi gjithashtu i përkiste grupit të Essenes.
Një koncept shumë i famshëm i Essenes ka të bëjë me ushqimin e papërpunuar dhe ishte si më poshtë:

 “… mos vrisni njerëz, kafshë ose ushqime që futen në gojë … nëse ushqeheni me ushqime të gjalla ato do t’ju gjallërojnë, nëse vrisni ushqimin tuaj, ushqimi i vdekur do t’ju vrasë … jeta vjen nga jeta , vdekja vjen gjithmonë nga vdekja… ajo që vret ushqimin tuaj gjithashtu vret shpirtrat tuaj,, trupat tuaj bëhen ato që ju hani, ndërsa shpirtrat tuaj bëhen ato që mendoni. Pra, mos hani atë që ka shkatërruar acari dhe zjarri, sepse ushqimet e djegura, të ngrira dhe të dekompozuara do të digjen, ngrijnë dhe zbërthejnë trupin tuaj. Hani fruta dhe barëra … të ushqyer dhe të pjekur nga zjarri i jetës ” Çudi…

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close