Holokausti  serb ndaj hebrenjve dhe çështja shqiptare

Nga Fahri Xharra

Serbia e kishte kampin e vdekjes së hebrenjve; por falë intuitës  hebraike ai kamp përmendet edhe  sot, ai kamp është i shënuar në të gjitha datotekat e krimit . Serbët i kishin edhe kampet e shfarosjes së shqiptarëve , dekada me radhë por falë intuitës  shqiptare të harresës ato  janë zhdukur. Një kontrast i madh në mes nesh dhe çifutëve? E  dini që serbet ishin vrasësit më të mëdhenj  gjatë L D Botërore, ata vranë  shqiptar , boshnjak , hebrenj,  RAE .. dhe vranë e vranë dhe në fund edhe fitimtar .
Pa kaluar shumë kohë  nga krimi , ne i harruam varrezat masive  me shqiptar , nga lufta e fundit . Por , ne nuk jemi hebrenj; ne harrojmë , ne harrojmë për një grusht parash ,për një premtim , për asgjë .
Numri i vërtetë i të burgosurve hebrenj në Sajmishte të Beogradit asnjë herë nuk ka mundur të arrihet sepse serbet janë specialist të mashtrimit ; sikurse ne që asnjë herë nuk kemi mundur të shënojmë numrin e saktë të hebrenjve që i kemi fshehur nuk i kemi dorëzuar në kampet e vdekjes, sepse jem të tillë ,lehtë harrojmë , lehtë humbasim në mjegullat e kohës që na rrethojnë.Ta dini  që ne jemi populli i vetëm në Europë që nuk i kemi dorëzuar çifutet në kampet e vdekjes, asnjë me dijen tonë. I kemi veshur , iu kemi ndërruar emrin ,iu kemi dhënë plisin ; dhe i kemi mbrojtur.
Disa burime e cekin se me 31 janar 1942 në Sajmishte afër Beogradit ishin mbi 6.500 shpirtra që e pritnin vdekjen. Por sidoqoftë  , është e sigurt që numri i të vrarëve ishte shumë më i madh se sa shënohet.
Shifrat tregojnë që deri në fillim të luftës në Prill 1941 ishin mbi 12 000 hebrenj që jetonin në Beograd; nga kjo shifër dy të tretat gra dhe fëmijë. Ta lemë anash statistike, porase në Sajmisshte u sollën edhe fëmijët e edhe gratë çifute. NëSajmishte u sollën edhe çifutet e Banatit – aty jetonin mbi 2500 sish.
Pra , Sajmishte ( Panairi i vjetër i Beogradit ) që nga vjeshta e vitit 1941 ishte si “Judenlager”, vend grumbullimi i hebrenjve,. Kushtet e jetës ishin të mjera ‘ por për njerëzit që pret  vdekja e sigurt çfarë kushtesh të kërkohen ?
Shikoni , shumë nga ata u ekzekutuan në Jajinci ( kryesisht burrat) , si dhe Banjicë ( në jug të Beogradit). Pas urdhërit “”smoothen out” , vdekjes më të butë filluan operacionet me gas.Ky lloj i vrasjes erdhi nga Polonia.
Nga pranvera e vitit 1942 ‘the “job” had been done” , puna u krye dhe vrasja dhe zhdukja e hebrenjve përfundoi .Disa dhjeta mund të kenë shpëtuar. Pra ky ishte kampi Semlin i shfarosjes së hebrenjve.
E dini , si notues të mirë që janë serbët neve na quanin vrasës dhe bashkëpunëtor të fashizmit , dhe sa  shumë shqiptar e kanë paguar  me kokë këtë akuzë; por sidoqoftë krimi i serbëve nuk harrohet.
Ne, shqiptarët e kemi vendin e nderit tek hebrenjtë për besnikërinë ndaj tyre .

Referencat ;
-Photos from archive of The Museum of Vojvodina;eshumation at The Jewish Cemetery, Zemun 1944.g.
-https://www.open.ac.uk/socialsciences/semlin/en/remembering-semlin.php
-http://www.dark-tourism.com/index.php/15-countries/individual-chapters/698-site-of-the-sajmiste-concentration-camp-belgrade
-http://ejewishphilanthropy.com/staro-sajmiste-and-belgrades-neglected-holocaust-landmarks/
-http://www.arhiv-beograda.org/holokaust/concentration-camp-at-sajmiste/?lang=en
Browning, Christopher (2007). The Origins of the Final Solution: The Evolution of Nazi Jewish Policy, September 1939 – March 1942 (2 ed.). Lincoln, Nebraska: University of Nebraska Press. ISBN 978-0-80320-392-1.
Cohen, Philip J. (1996). Serbia’s Secret War: Propaganda and the Deceit of History. College Station, Texas: Texas A&M University Press. ISBN 978-0-89096-760-7.
Crowe, David M. (2000). “The Roma Holocaust”. In DeCoste, Frederick C.; Schwartz, Bernard. The Holocaust’s Ghost: Writings on Art, Politics, Law and Education. Edmonton, Alberta: University of Alberta Press. ISBN 978-0-88864-337-7.
Glenny, Misha (2011). The Balkans: Nationalism, War, and the Great Powers, 1804–2011. London: Penguin Books. ISBN 978-1-77089-274-3.
Goldstein, Ivo (1999). Croatia: A History. Montreal: McGill-Queen’s Press. ISBN 978-0-7735-2017-2.
Israeli, Raphael (2013). The Death Camps of Croatia: Visions and Revisions, 1941–1945. New Brunswick, New Jersey: Transaction Publishers. ISBN 978-1-4128-4975-3.
Kenrick, Donald; Puxon, Grattan (2009). Gypsies Under the Swastika. Hatfield, Hertfordshire: University of Hertfordshire Press. ISBN 978-1-902806-80-8.
Kurapovna, Marcia (2009). Shadows On The Mountain: The Allies, The Resistance, And The Rivalries That Doomed WWII Yugoslavia. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-47008-456-4.
Manoschek, Walter (2000). Herbert, Ulrich, ed. National Socialist Extermination Policies: Contemporary German Perspectives and Controversies. New York: Berghahn Books. ISBN 978-1-57181-751-8

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close