Rrenat serbe për kalendarin e tyre, 7526 vjet i vjetër

shkruan Fahri Xharra

Sa është i vjetër kalendari ynë? Kalendari i krishter 2020 vjet, kurse ai musliman, arab dihet. Fatbardhësisht që shërbehemi me të parin. Nëse mendojmë thellë me siguri që do të gjejmë ndonjë kalendar më të vjetër se ky i serbëve që është përdorur deri në shek. 19 –të. Sigurisht që ishte kishtar sllavo-ortodoks , se popull serb shkrim lexim ka mësuar nga Vuk Karaxhiqi, sepse deri më atëherë ishte total analfabet.

Kalendari “ serb i vjetër “ 7526 është një rrene e zakonshme sepse të shkretët janë shumë të rinj në këto anë. Erdhen nga Irani si turq në shek. 7-të dhe sllavët e tjerë erdhën në shek..10, kaluan nga ne dhe u vendosen rreth Selanikut. Aty u krishtëruan , ishin të pa fe, dhe shumë vonë dikujt i ra ndermen t`i quan “serb” sipsas qyteteve iraniane nga kishin ardhur si turq të Iranit.

Sipas “ LAŽI O “SRBSKOM” KALENDARU “ nga autori serb Petko Nikolić Viduša, e vërteta e kalendarit serb është krejt ndryshe nga ajo se si ata dhe kisha e tyre flet

Që 7526 vjet ,serb nuk ka patur dhe çdo gjë që ata e shkruajnë është nga popujt e vjetër sirian, kopt, hebrej etje.

.
Ky ëspjegimi pë kalendarir “serb e që në të vërtetë është Kalendari i Septuagintes hebraike me 5500 vjet kronilogji që nga krijimi botës njerzore deri te koah e Krishtit
(Kalendar Septuaginte sa 5508 godina hronologije od postanja svijeta do hrišćanske ere (Zaharije Orfelin, Večiti kalendar, Beč, 1783, str. 288-289))

Pyetja e parë që e bën autori serb është pse mu 5503 që nga krijimi i njerzimimit deri te besimi kristian ? . Ky ishteJulius Afrikanus i cili i llogariti datat që nga lindja e botës e deri te lindja e Krishtit kishin kaluar 5500 vjet. Me qenë se Krishti kishte lindur 3 vjet para epokës së Krishter ia kanë shtuar edhe 3 vjet , dhe u bën 5503 deri në lindjen e pokës së krishter. Këte kalendar e pranoi e Kisha Kopte ( e Aleksandrisë ) dhe kronologjia është e njohur si epoka e aleksandrisë.

Kur u kurorizua Diokleciani ne vitin 284 sipas kalendarit të Kishes Kopteishte viti 5587, gjegjësisht 287 vite nga lindja e Krishtit.

Kisha Siriane Antohoike k e ka llogaritur kalendarin me ne një ndryshim të vogël që nga lindja e botes deri ne krishterim ata i numrojnë 5492 vite. Në vitin 285 edhe Kisha Kopte pajtohet që të zvoglohet kjo periudhe për 10 vjet dhe kështu u barazuan duke e e llogaritur që deri në vitin 285 ishin 5777 vite.

Epokës së Konstatinopojes, kalendari grek e llogaritë që deri në krishterim kishin kaluar 5508 vite. Themeli i këtij kalendari ishte kronologjia I Septuagintes, versioni i Dhjetës se vjetër dhe shkrimi më i vjetër bazuar në kete kalendar ishte në RRegullen e tretë Te serbët në Trulski Sabot (1158) ishte vitit 6189.
Pra ky ishte kalendari i rrejtur serb i cili iu imponohet serbëve te pa informuar.

 

Referencat e autorit serb:

1) The American Quarterly Register, by B. B. Edwards, Volume V, Boston, Perkins & Marvin, 1833, p. 198.
2) The Encyclopaedia Britannica, Or Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, Volume 6, Issue 2, Cambridge, 1842, 658-659.
3) Nikodim Milaš, Crkvena Pravila, Pravila svetog peto– šestog Vaseljenskog sabora – Trulski sabor, Pravilo 3, Novi Sad, 1895, str. 442-443.

Pra historia serbe është fjalë e rrenë !

Fahri Xharra,09.10.20
Gjakovë

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close