Astronomët kapin imazhin e parë të drejtpërdrejtë të një ekzoplanete që ndodhet rreth 63 vjet dritë nga Toka

Një grup studiuesish nga Instituti Max Ast Planck për Astronominë arritën të kapnin imazhin e parë optik të ekzoplanetit, i cili është 63 vjet dritë larg Tokës.

Imazhi i planetit i vendosur jashtë sistemit diellor është bërë duke përdorur teleskopin optik më të përparuar në botë në shkretëtirën kiliane Atacama. Regjistrimi është kryer me metodën e shpejtësisë radiale.

Një ekzoplanet i quajtur “Beta Pictoris c” është planeti i dytë i zbuluar në atë sistem.

“Ky është konfirmimi i parë i drejtpërdrejtë i planetit i zbuluar nga metoda e shpejtësisë radiale”, tha Silvestre Lakur, kreu i programit të vëzhgimit “ExoGRAVITY”.

Shkencëtari kryesor i projektit nga Instituti Max Planck, Frank Eisenhower, tha se ata sapo kanë filluar të eksplorojnë botë të reja mahnitëse, nga një vrimë e zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë tek planetët jashtë sistemit diellor.

Sistemi “Beta Pictoris” ndodhet rreth 63.4 vjet dritë larg sistemit diellor. Deri më sot, janë zbuluar vetëm dy planetë që rrotullohen rreth sistemit të ri – i pari i zbuluar dhe fotografuar në vitin 2008 u quajt “Beta Pictoris b”. I dyti, “Beta Pictoris c”, u zbulua në gjysmën e dytë të vitit 2019 dhe tani është bërë një regjistrim unik i tij.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close