Ultimate magazine theme for WordPress.

Një variant i ri i coronavirusit është duke u përhapur me shpejtësi në Evropë

Mediat europiane njoftojnë se një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve ka ardhur deri tek njohuritë për përhapjen e pazakontë të këtij versioni të koronavirusit.

Paraardhësi i koronavirusit, i cili ka origjinën nga punëtorët spanjollë të bujqësisë, është përhapur shpejt në pjesë të Evropës që nga kjo verë dhe tani përbën shumicën e rasteve të reja të kovidit 19 në disa vende. Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, ajo përbën deri në 80 përqind të rasteve të reja, sipas Financial Times.

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve, i cili monitoron virusin përmes mutacioneve të tij gjenetike, përshkroi përhapjen e pazakontë të një versioni të koronavirusit, të quajtur 20A.EU1, në një punim kërkimor të botuar sot.

Puna e tyre sugjeron që njerëzit që u kthyen nga pushimet në Spanjë luajtën një rol kryesor në transmetimin e virusit në të gjithë Evropën, duke vënë në dyshim nëse vala e dytë që aktualisht po godet kontinentin mund të zvogëlohej nga kontrollet më të hollësishme të turistëve në aeroporte dhe rrugë të tjera .
Meqenëse secili variant i virusit ka nënshkrimin e vet gjenetik, ai mund të gjurmohet në vendin ku ka origjinën.

“Nga përhapja e 20A.EU1, duket qartë se masat e parandalimit të virusit shpesh nuk kanë qenë të mjaftueshme për të ndaluar transmetimin e mëtejshëm të llojeve të reja të virusit këtë verë”, tha Emma Hudcraft, një gjenetike në Universitetin e Bazelit dhe udhëheqëse e një studimi që do të botohet në një revistë shkencore. .

Ekipet shkencore në Zvicër dhe Spanjë tani po shqyrtojnë me shpejtësi sjelljen e këtij versioni të koronavirusit për të përcaktuar nëse mund të jetë më vdekjeprurës ose ngjitës sesa llojet e tjera.

Dr Hudcraft, megjithatë, thekson se “nuk ka asnjë provë që përhapja e shpejtë e këtij lloji është për shkak të një mutacioni që rrit transmetimin ose ndikon në rezultatin klinik pas infektimit”. Por ajo shton se 20A.EU1 është i ndryshëm nga çdo version i virusit Sars-Cov-2 me të cilin është ndeshur më herët.

“Unë nuk pashë ndonjë version me dinamikë të tillë derisa pashë sekuencat gjenomike të koronavirusit në Evropë”, tha Dr. Hudcraft.

Ekipet po punojnë posaçërisht me laboratorë të virologjisë për të përcaktuar nëse 20A.EU1 mbart një mutacion specifik në proteinën “me gjemba” që virusi përdor për të hyrë në qelizat njerëzore, gjë që mund të ndryshojë sjelljen e tij.
Të gjithë viruset zhvillojnë mutacione – ndryshime në kodin e tyre gjenetik – që mund të grupohen në versione dhe shtame të reja. Është identifikuar një mutacion tjetër Sars-Cov-2, i quajtur D614G, i cili besohet se e bën virusin më ngjitës.

Joseph Fauver, një epidemiolog gjenetik në Universitetin Yale i cili nuk mori pjesë në studim, tha: “Ne kemi nevojë për më shumë studime si ky për të gjetur mutacione që janë rritur në një frekuencë të lartë në popullatë, dhe më pas përdorim inxhinierinë për të parë nëse virusi përhapet më lehtë”.

Versioni i ri i virusit, i cili ka gjashtë mutacione gjenetike të njohura, u shfaq midis punëtorëve bujqësor në Spanjën verilindore në qershor dhe u përhap me shpejtësi në mesin e popullatës lokale, tha studimi.

Tanja Stadler, një profesoreshë e evolucionit kompjuterik në Universitetin Teknik të Cyrihut, e cila është pjesë e projektit, tha se analiza e mostrave të virusit të marra nga e gjithë Evropa javët e fundit tregoi se ato rrjedhin nga i njëjti variant.

“Ne mund të shohim se virusi është importuar në disa vende disa herë, dhe shumë prej atyre importeve janë përhapur nëpër popullatë,” thotë Stadler.

Injaki Koma, kreu i konsorciumit SeqCovid-Spain që studion virusin dhe bashkëautor i studimit, shtoi: “Një variant, i ndihmuar nga ngjarja fillestare e super-përhapjes, mund të bëhet shpejt i përhapur”.

Studiuesit arritën në përfundimin se “sjellja e rrezikshme” e turistëve në Spanjë – të tilla si injorimi i masave për distancimin shoqëror – e cila “vazhdon të ndodhë” ndihmoi në përhapjen e llojit të ri të virusit.

Studimi tregoi se lloji i ri i virusit përbënte më shumë se tetë nga dhjetë raste në Britaninë e Madhe, pothuajse po aq në Spanjë, 60 përqind në Irlandë dhe deri në 40 përqind në Zvicër dhe Francë, shkruan Financial Times.Ky virus u përhap me shpejtësi në Europë javët e fundit.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close