Ultimate magazine theme for WordPress.

Sindromi i “vitheve të vdekura”

Ju keni dëgjuar për ndeze të sinusit. Inflamacion i muskujve. Inflamacioni i veshit… A e dini se edhe vithet mund të inflamohen?

“Sindroma e prapanicës së vdekur”, ose amnezia gluteale, është një gjendje që ndodh kur pranica inflamohet dhe “harron” të funksionon normalisht.

“Ulja shumë gjatë mund të kufizojë rrjedhën e gjakut dhe të shkaktojë amnezi gluteale, e cila mund të çojë në dhimbje në ije, pjesën e poshtme të shpinës dhe probleme të kyçeve. “Një prapanicë e tillë nuk funksionon si duhet as gjatë ushtrimeve,” tha Donovan Green, një trajner i fitnesit.

Fizioterapistja Kelly Starett shtoi se vithet nuk janë krijuar për t’i rezistuar peshës së tepërt për një kohë të gjatë. Ulja e gjatë ul aftësinë e trupit për të përdorur muskujt tepër të fortë të vitheve kur i duhen, shkruan miss7.24sata.hr.

“Pozicioni i vazhdueshëm i përkulur i hip dhe presioni mbi indin gluteus është themeli për krijimin e një sindromi prapanicë të vdekur”, tha ajo.

Personat me këtë sindromë mund të përjetojnë një ndjenjë të njohur të “mpirjes”.

“Termi teknik për këtë është ‘parestezia’, një ndjesi anormale në trup për shkak të kompresimit ose acarimit nervor,” tha Mark Beden, nga Universiteti i Teksasit. Ai shtoi se simptomat e parestezisë mund të ndryshojnë nga të lehta te ato të rënda dhe mund të jenë kalimtare ose afatgjata.

Simptomat e “vitheve të vdekura”
Green vuri re se vithet ndalen së funksionuari për shkak të mungesës së aktivitetit dhe stimulimit, gjë që shkakton presion mbi muskujt dhe nyjet e tjera dhe çon në muskuj më të dobët që duhet të bëjnë punën e vitheve. Kjo mund të çojë në “dominim sinergjik”, kur muskujt më të vegjël ndihmës të kukit dhe këmbës marrin përsipër lëvizjen dhe kontrollojnë forcën dhe ngarkojnë ijet, legenin dhe pjesën e poshtme të shpinës. Ngurtësia e muskujve në ijë është gjithashtu fajtori i sindromës së prapanicës së vdekur.

“Të pasmet janë një muskul i madh dhe duhet shumë lëvizje për t’u aktivizuar dhe për të bërë punën për të cilën është përgjegjëse.

Zgjedhja e ushtrimeve të gabuara, ose kryerja e tyre e gabuar, mund të kontribuojë në një gjendje të tillë. Traineri Green shpjegon se kur ushtrimet nuk aktivizojnë muskulin e synuar, muskujt më të vegjël të përmendur më parë marrin përsëri lëvizjet. Kjo i bën ata muskuj më të fortë, por vithet nuk marrin stimulin e duhur. “Për shembull, le të themi se ju uleni në zyrë për tetë orë dhe pastaj shkoni në palestër për të ngritur pesha dhe për të bërë squat,” tha Green. “Bëni shumë grupe, përpiquni të shtrydhni prapanicën tuaj dhe ta përdorni sa më shumë që të jetë e mundur, por në vend të një prapanicë të lënduar, ju keni inflamacion të shpinës dhe këmbës të nesërmen.”

Si të parandalojmë një “prapanicë të vdekur”?

Mos harroni rregullin që të ndani 10 minuta për të qëndruar në këmbë dhe për të lëvizur për çdo orë të ulur, në mënyrë që muskujt të riaktivizohen. Ajo që është gjithashtu e rëndësishme është shtrirja e muskujve.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close