HRW: Azerbajxhani po i keqtrajton të burgosurit armenë të luftës

Trupat etnike armene të zëna në luftimet e fundit në Nagorno-Karabak janë trajtuar në mënyrë çnjerëzore në disa raste nga forcat azerbajxhanase, duke qenë subjekte të abuzimit fizik dhe poshtërimit, ka thënë organizata ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, Human Rights Watch (HRW).

Në disa materiale që kanë qarkulluar nëpër rrjetet sociale, shihen trupat e Azerbajxhanit duke goditur dhe rrahur të burgosurit armenë të luftës, ka thënë kjo organizatë.

Në disa video, të burgosurit armenë janë detyruar, me qëllim të poshtërimit, që të puthin flamurin e Azerbajxhanit, të lavdërojnë presidentin e Azerbajxhanit, Ilham Aliyev, të shajnë kryeministrin armen, Nikol Pashinian, dhe të deklarojnë se Nagorno-Karabaku i takon Azerbajxhanit.

Organizata Human Rights Watch ka analizuar nga afër 14 nga dhjetëra incizimet që tregojnë abuzimin e supozuar të të burgosurve armenë që janë postuar nëpër rrjetet sociale.

Ajo po ashtu ka biseduar me familjet e pesë të burgosurve ndaj të cilëve është vërejtur kryerje e abuzimit.

Materialet janë postuar në platformat si Telegram dhe disa llogari në Instagram.

Ndonëse ligji humanitar ndërkombëtar dhe legjislacioni që rregullon konfliktin e armatosur kërkon që palët e përfshira t’i trajtojnë të burgosurit në mënyrë njerëzore në të gjitha rrethanat, në shumicën e videove fytyrat e rrëmbyesve janë të dukshme, çka tregon se ata nuk kanë pasur frikë nga mbajtja e përgjegjësisë, ka thënë organizata me bazë në Nju Jork.

Konventa e tretë e Gjenevës mbron të burgosurit “sidomos ndaj akteve të dhunës dhe fyerjeve dhe kundër kuriozitetit publik”.

“Nuk mund të ketë arsyetim për trajtimin e dhunshëm dhe poshtërues të të burgosurve të luftës”, ka thënë Hugh Williamson, drejtor për Evropë dhe Azi Qendrore në Human Rights Watch.

“Ligji humanitar është absolutisht i qartë për obligimet rreth mbrojtjes së të burgosurve. Autoritetet e Azerbajxhanit duhet të sigurojnë se ky trajtim të ndalet menjëherë”.

Ndonëse shifrat e sakta nuk dihen ende, zyrtarët armenë i kanë thënë HRW-së se Azerbajxhani mban “dhjetëra” të burgosur armenë.

HRW ka thënë në raportin e publikuar më 2 dhjetor se Armenia mban një numër të të burgosurve nga Azerbajxhani dhe “të paktën tre mercenarë të huaj”.

Human Rights Watch është duke analizuar materialet që tregojnë për abuzimin e të burgosurve azerbajxhanas, që kanë qarkulluar në rrjetet sociale dhe do të raportojë për gjetjet.

Përse konflikt në Nagorno-Karabak?

Rajoni i Nagorno-Karabakut njihet ndërkombëtarisht si pjesë e Azerbajxhanit, mirëpo arment etnikë përbëjnë pjesën më të madhe të popullsisë atje dhe refuzojnë rregullin azerbajxhanas.

Ata kanë udhëhequr çështjet e tyre vetë, me mbështetje të Armenisë, prej kur trupat e Azerbajxhanit dhe civilët etnikë të këtij shteti janë larguar nga rajoni, në luftën që ka përfunduar me armëpushim më 1994.

Luftimet kanë nisur sërish në dhe afër rajonit të Nagorno-Karabakut më 27 shtator të këtij viti, duke vrarë mijëra ushtarë dhe civilë nga të dyja anët përgjatë disa javëve.

Azerbajxhani nuk ka ofruar të dhëna për viktimat e tij ushtarake.

Luftimet kanë përfunduar më 10 nëntor përmes një armëpushimi të negociuar nga Rusia./rel

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close