Letra anonime e nje popi serb mbi prejardhjen shqiptare te dinastise se Stefan Nemanit .

“Shokut Skender Rizajt (*)Profesorit te Fakultetit Filozofik Prishtine ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nuk di a jeni te njofur me prejardhjen e dinastise se Nemanjiqve , e cila ka sunduar me shtetin mesjetar te Nemanjiqve , nga shekulli XII-XIV . Sipas nje teorie greke dhe te shenimeve ne Hillendar , ajo eshte me origjine Shqiptare dhe i ka takuar fisit Nimani. Nimanet njeher ishin katolike , pastaj ortodoks , pas ndarjes se kishave dhe te skizmes me 1054 . Me vone , me ardhjen e Turqve (osmaneve ) jane islamizuar .
1.Nuk di sa e zoteroni Greqishten e vjeter , por greket kane shkruar si “Nemane” . keshtu eshte shkruar edhe ne Hilendar. Germa greke “ e “ ne fakt mund te lexohet ne dy menyra , me shqiptimin e vjeter etacstik kjo germ lexohet si E e me vone me shqiptimin itacistik kjo germ ne menyre itacistike lexohet si “ i “ .Fisi Nimani eshte shkruar Si “ Nemane “ ( greq .) kurse Stefan Nemanea si “ Stefan Nemane “ ( greq.) gjithashtu edhe ne Hilendar eshrte shkruar me emrin Stefan Nemane. Prandaj ne shqiptimin e me vonshem te Shqipes e ka marr leximin itacistik Nimani , e me heret eshte lexuar Nemane . Me sllovenizimin e te lexuarit te fjales Nemane , ne mesjeten e vonshme eshte pervetsuar fjala Nemanja ( nga metateza e shqipes : Nemanaj . ). Nga fisi nimani kan mbetur trashigimtaret e Nimanasve te tanishem nga te cilet ka ne rrethinen e Prizerenit dhe ne vet Prizren , dhe nga ky fis rrjedh Xhavid Nimani me vellezerit dhe fistaret e tij .Kjo eshte persa i perket etimologjise Nemanjiqi , ç – iqi eshte vetem shtesa slave e mbiemrave sikurse ne kohen e jugosllavise se para luftes se II boterore mbiemrave shqiptare u jane shtuar ç – iqi . 2. Nimanajt kane sunduar sipas te drejtes kanunore deri me 1354 , kur Car Dushani e ka nxjerr Kanunin e vet , i cili eshte perplot me te drejta te vjetra kanunore shqiptare . Kanuni ka pretenduar te zhduke te drejten e vjeter kanunore te Shqipetareve dhe legjislacionin dhe jeten juridike ta rregulloj sipas shembullit bizantin , por me 1389 u permbys shteti i Nemanajve kurse populi iu ka kthyer zakoneve , te cilet jane ruajtutur sot e ksaj dite te serbet (skizmatiket Shqiptare ) dhe Shqiptaret ne Kosove , me sakt ne metohi ( dukagjin ) . Kjo eshte deshmia e dyte e cila verteton se Nemanjiqet ishin me prejardhje shqiptare .
3. Drejtesia ka qene e rregulluar ne kohen e Nemanjiqeve sikurse eshte sot e rregulluar te shqiptaret ne Metohi (dukagjin ),nepermjet pleqnise .Shtepia e cila ka ndar pleqerin ishte e shqiptarit , paraardhesit te Brahim Hoxhes ne Junik , te cilet jane pasardhesit e Pop Jovanit( ortodoks) dhe rrjedhin nga Kopliku i Shqiperise te Shkodra ,ku Car Dushani e ka studijue drejjtesine para se te behej car i serbeve , grekeve , shqiptareve . Kjo eshte deshmia e 3 qe dinastia e Nemaniqve sipas shembullit shqiptar , e ka organizuar drejtresin ne vendin te cilin ka sunduar .
4. Nemania ne fillim nuk ka qene zhupan i madh por eshte quajtur “ Dorezon – deshmitar i madh “ Kurse me vone ne ndikimin e grekeve dhe sllaveve e ka marr emertimin thirrjen e zhupanit te madh . Si dorezon i madh shprehje shqipe = sundimtar; sinonim i shprehjes sundia e cila perdorej ne mesjete ka pasur kaloresi dhe njerez te vet , te cilet ishin kaloresit e bujaret e tij , e nepermjet te te cileve ka sunduar . Kjo eshte deshmia e 4 per metoden shqiptare te sundimit te dinastis Nimani ne serbin mesjetare . Une te gjitha keto i di sepse e zoteroj mire gjuhen e vjeter greke , dhe e di edhe gjuhen shqipe duhet te jete shqiptar skizmatik – shka dhe zakonet shqiptare . Per kete arsye ju njoftoj qe kete element dhe fakt ta keni parasysh ne punen tuaj te ardhme , nese keto gjer me tani nuk i keni te njohura . Ndersa deshmite origjinale per piken 1 mund ti gjeni ne Hilendar kurse te tjerat mund t’i gjeni ne Metohi ( Dukagjin ) sidomos ne punimet e Dr. Milutin Gjuriqiqit . Na falni qe nuk mund te neshkruhem nen kete informat , sepse , si serb (shqiptar – skizmatik ) frikesohem . 20.IX.1985 Ky ishte teksti i letres anonime te popit serb .?
Leutrim Gashi
Leutrim
princat apo mbreterit “serb” te mesjetes jan qe tgjith shqiptar
duke filluar qe nga Stefan Nemani e deri ne shek 18-19 serbia ka folur shqip
edhe ajo servi 1823 qe u krijua ishte me shumic shqiptare por nen ndikimin e rusise madhore
Leutrim Gashi
Leutrim
VEN 23:57
karagjorgji p.sh ishte kelmendas ishte shqiptar por ishte nen ndikimin e rusise qe si plan kishte shfarosjen e popujve sidomos ate shqiptar gje qe e arriti duke e sllavisuar(asimilluar) ate.Gje qe jane kroatet,serbet,boshnjaket,malazezet per shumic po flas po edhe “maqedonet” ne kohen e nikolla pashiqit qe qysh e dim nje shumic dermuse shqiptare orthodokse esht asimilu dhe tash me disa aktivitete ata zotni shqiptar po tentojn ta rikthejn identitetin e tyre.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close