Jemi në zor nga serbët

Heshtja e jonë akademike për të kaluarën tonë, mos përfillja e asgjëje shqiptare nga ne, frika se po na hidhërohen fqinjët, mos njohja e lëndës, injorimi dhe shumë e shumë tjera e bën që serbët me shekuj ( 2 shekuj që flasin) që Kosova është e tyre.
Sot e kam fjalën për kohën e Nemanëve ( Nemanjiqëve,sipas serbëve ), kur në të gjitha librat e historisë të botuara në Prishtinë, Tiranë apo Shkup flasim “ për një periudhë serbe në tokat tona gjatë shekujve 12 dhe 13.

Vetëm Skender Rizaj e ka pasur guximin që moti të shkruan se Nemanët ishin shqiptar. Dhe , stop !
Fatbardhësisht që pas luftës së Kosovës po dalin edhe të tjerët që po e vërtetojnë që këndej pari nuk kishte serb deri pas Kongresit të Berlinit.

“Thuhet se Stefan Dushani e shkroi Kodin e tij ne ” serbisht ” ne vitin 1349 . Per kë e shkroi serbisht, kur ne një studim Historia e Ballkanit ne faqen 303, se të gjithë banoret ne kohen e Dushanit ishin shqiptar nga Rrafshi i Dukagjinit e deri ne Shkup .

Populla e Kosoves banohej nga arbanasit ( shqiptarët ) Pra edhe Stefan Nemani , djali i tij Sveti Sava e deri te Car Dushani ishin shqiptar
Jam i gëzuar qe e gjeta ketë fakt shumë me vlerë i cili i vërteton ato qe i kam shkruar deri me tani.

Në postimet e Elvi Sidherit gjejmë fakte tjera që këto anë banoheshin vetëm nga shqiptarët . Elvi Sidheri shkruan : “Duke vijuar me dëshmitë e mesjetës së hershme për arbërorët nga koha e sundimit të perandorit bullgar Ivan Asen II, në kishën e “Dyzet Martirëve” në Veliko Tërnovo të Bullgarisë, gjendet një shtyllë, ku sërish në vitin 1230 (si në “Kartën e Dubrovnikut”) janë skalitur emrat e Arbërisë (Toka e Arbërorëve) dhe Durrësit (“ЗЕМѦ АРБАНАСКѪ” dhe “ДРАЧѢ”).
Ky zbulim quhet “Търновски надпис”, në shqip “Mbishkrimi i Tërnovos”, dhe është zbuluar në vitin 1858, kur akoma kisha brenda të cilës ndodhet ky mbishkrim, ishte shndërruar në xhami nga turqit.
Në foto, teksti i këtij mbishkrimi, ku kam rrethuar fjalët Arbëri dhe Durrës, dhe shtylla ku është skalitur ky mbishkrim.”

T `i pyesim serbët ? A e keni folë kë gjuhë , ose a e keni përdorur këtë shkrim ndonjë herë ? Jo sigurisht që jo, . Jo sepse ju nuk ishit këndej pari .

Një prift ortodosk i shkrunte Skënder Rizajt : :” Nuk di a jeni të njofur me prejardhjen e dinastisë së Nemanjiqve , e cila ka sunduar me shtetin mesjetar te Nemanjiqve , nga shekulli XII-XIV . Sipas një teorie greke dhe të shënimeve në Hillendar , ajo është me origjine Shqiptare dhe i ka takuar fisit Nimani. Nimanet njëher ishin katolike , pastaj ortodoks , pas ndarjes se kishave dhe te skizmes me 1054 . Me vone , me ardhjen e Turqve (osmaneve ) jane islamizuar .
1.Nuk di sa e zotëroni Greqishten e vjeter , por grekët kane shkruar si “Nemane” , kështu është shkruar edhe ne Hilendar. Germa greke “ e “ ne fakt mund të lexohet ne dy menyra , me shqiptimin e vjetër etacstik kjo germ lexohet si E e me vone me shqiptimin itacistik kjo germë në mënyrë itacistike lexohet si “ i “ .Fisi Nimani eshte shkruar si“ Nemane “ ( greq .) kurse Stefan Nemanea si
“ Stefan Nemane “ ( greq.) gjithashtu edhe ne Hilendar është shkruar me emrin Stefan Nemane. Prandaj ne shqiptimin e me vonshem te Shqipes e ka marr leximin itacistik Nimani , e më heret është lexuar Nemane . Me sllovenizimin e te lexuarit te fjales Nemane , është përvetësuar fjala Nemanja, nga metateza e shqipes : Nemanaj .

Vula, për të cilë shkroi prifti ortodoks gjendet në Muzun e Beogradit

E vazhdoj me postimin e dytë të Elvi Sidherit : N ë një dokument të rrallë të shkruar në vitin e largët 1230, të quajtur “Karta e Dubrovnikut” (“Дубровнишка Грамота” në origjinal), ku perandori bullgar Ivan Asen II u njeh tregtarëve raguzanë të drejtën e tregtisë në viset nën sundimin e tij, gjejmë një frazë me interes madhor për arbërorët, kur thuhet tekstualisht në bullgarishten e vjetër “или в ꙁемꙙ арбанаскѫѫ”, domethënë “në tokën e arbërorëve”. E veçanta e kësaj dëshmie, është se ndërkohë tërë viset e tjera cilësohen veç si “rajone”, me termin e vjetër “хѡрѫ”, ndërsa vetëm për arbërorët përdoret ciësimi “Toka e Arbërorëve”. Gjithashtu në këtë kartë përmendet një tjetër trevë arbërore, Devolli, si rajon, në cilësimin “или в дѣвѡлскѫѫ хѡрѫ”, ndonëse këto vise të tjera arbërore për disa shekuj ndodhen nën sundimin bullgar.

PS: Në foto shfaqet Karta e Dubrovnikut, ku kam rrethuar qëllimisht frazën “или в ꙁемꙙ арбанаскѫѫ”, “në tokën e arbërorëve

Të vazhdoj edhe me një tjetër shumë interesante : E dini Kishen ortodokse shqiptare në Deçan- Kosovë . Serbët pretendojnë se emri ësllav dhe se quhet Deçane.
Por jo, e kemi nje hartë romake të rrethit të Puljas në Italinë Jugore , kue shohim qytetin Decan dhe qytetin Bardulos . Pra Deçani dhe Bardhyli.
E shihni që edhe në Decanin e Italisë jugore kishte kishë. ( Decan , sepse romakët nuk kishin ç, Ç )

Fahri Xharra,3.12.20 Gjakovë

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close