Bullgarët përvetsojnë figura historike Shqiptare

Bullgarët publikojnë luftëtarët dhe figura historike Shqiptare si figura të tyre kombëtare. Figura që historia shqiptare vështirë që i njeh si njerëz me vlera kombëtare.

BAJAZID ELMAZ DODA (shqip: Pajazit Elmaz Doda) është shkrimtar dhe fotograf shqiptar, i lindur rreth vitit 1888 në fshatin shqiptar të Rekës së Epërme Shtirovitsa, atëherë pjesë e Perandorisë Osmane. Ai emigron në Rumani, si shumë pjesëtarë të Rekës të epërme.

Serbët vranë babanë dhe vëllain e Bajazidit në 1913 nga urrejtja për gjithçka Austro-Hungareze, dhe në veçanti nga urrejtja për Franc Nopcha, i cili ishte aktiv në Shqipëri.

Doda është autori i librit “Jeta rurale shqiptare në Gorna Rekë, afër Dibrës (Maqedoni)” (Albanisches Bauerleben im oberen Rekatal bei Dibra (Maqedoni)), i cili përfundoi në Vjenë në Prill 1914 dhe u botua pas vdekjes në Vjenë në 2007. Botimi shoqëruar me fotografitë e Dodës, ndoshta nga viti 1907, kryesisht nga Shtirovica dhe rrethina, por edhe nga pjesë të tjera të vendlindjes.

Libri i Dodës përmban shumë materiale të vlefshme në fusha të ndryshme. Sipas autorit, qëllimi i tij është të përshkruajë jetën e elementit mysliman që po zhduket në Gorna Reka dhe të hedhë poshtë pretendimet e Spiridon Gopcevic se “Maqedonia është Serbia e Vjetër”.

Është fotograf që ka fotografuar luftëtarin nga Prilepi, Sherif Sulejmanin me Franc Nopcha gjatë viteve 1903-1910. Sherif Sulejmani , luftëtar patriot nga rrethi i Prilepit, ka luftuar okupatorin sërb dhe tradhëtarët në ato vite, luftëtar të cilin Bullgarët e quajnë heroin e vetë kombëtar !!!!

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close